Piriformis

Piriformis – en liten förbaskad muskel som kan orsaka så mycket smärta.

Jag skrev i förra veckan om mina känningar i sätesmuskeln som kom och gick efter alla timmarna på spinningcykeln. Det kom lite mer än gick i helgen och efter både liniment, stretch och foamroll blev jag så glad när det fanns en ledig tid hos vår företagsmassör häromdagen.

Hon konstaterade snabbt att det lät som att piriformis var ur form (haha) och mina skrik, när hon tryckte i skinkan, bekräftade detta.

Piriformis är en muskel som har sin ena ände inne i bäckenhålan, den passerar dess sidoöppning på sin väg till sitt fäste. Större delen av korsbenets nerver breder ut sig över muskelns yta inuti bäckenet och ischiasnerven passerar under, eller ibland – genom – muskeln på sin väg till lårbenet. Bilden nedan förklarar placeringen rätt väl.

250px-Piriformis_muscle
Bilden visar baksida lår – så ni förstår hur ni ska tolka den

Mina symptom är ju att jag, förutom en rejält stel rumpa, även haft strålande smärta ner på baksidan av låret och en del på höften, på framsidan alltså. Lite som ett band med pulserande smärta som gör över rumpan och fram till bäckenet. Detta kan bero på lite olika saker – att ischiasnerven kläms åt av piriformis och smärtar således. Ett annat alternativt är att stela sätesmuskler, stela höftmuskler och muskler på insidan av låret gör att piriformis måste överkompensera, ökar i storlek på grund av detta samt blir överansträngt.

Hur som helst – höger sida på mig är min ”dåliga” sida, och alla problem jag egentligen haft hänger ihop med höft och bäcken. Instabilitet och svaghet är något jag måste jobba med – stabiliserade övningar på balansboll, mycket stretch av både fram- och baksida lår, insidan och höften är ett måste för mig.

Ett nyårslöfte för 2014 får bli att ge mig mer tid hos massör och att stretcha mer. Förebygga mer och behandla mindre.

Annonser

3 svar till “Piriformis”

  1. Hej Linda!
    Jag hade precis samma upplevelse som du i somras, gick till massör som konstaterade precis samma. Nu i slutet av oktober fick jag dock mer ont och hamnade akut på ortopeden. Magnetröntgen visade att det var ett akut diskbråck som börjat redan då i somras. Smärtan i höften/sätet hade hela tiden sitt ursprung i diskbråcket i länden. Imorgon opereras jag! 🙂 Jag vill inte oroa eller måla fan på väggen här, men GÅ TILL DOKTORN är du rar om du inte snart blir smärtfri och uteslut ryggproblem. Jag borde gjort det. 😉 ha en fin dag!

    1. Tack fr kommentaren. Absolut – jag kommer att g vidare med detta om det r s att det inte ger sig. Hade nra kontakt med en kiropraktor frra ret pga mitt sneda bcken och har inte haft ngra problem sedan dess. Nu r detta, r jag 99,9% vertygad, en fljd av att ha cyklat fr mkt p spinningen utan att ha terhmtat mig ordentligt mellan passen (8 h p 7 dagar). Ska till massr igen p mndag och hoppas p en omgng till innan nsta vecka r slut! Tack fr omtanken och hoppas att du snabbt r p banan igen! kram

      > Date: Wed, 20 Nov 2013 08:19:38 +0000 > To: linda.k.wikstrom@hotmail.com >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s