Hållbarhet i träningen

De senaste dagarna har jag varit inne i många diskussionsforum och trådar på bland annat Facebook där jag frågat om det här med ekologisk mat och kravmärkt. Det finns en massa olika märken, vad skiljer dem åt? Hur ska jag som konsument tänka för att bidra med det jag kan för att se till så att miljön besparas, vi minskar intaget av gift från livsmedel och framför allt förbättrar villkoren för de som arbetar med dessa saker, t ex på bananodlingar och kaffeplantager.

Nej, jag har inte blivit någon miljökämpe över natten men med all media och det faktum att jag har 2 små barn att ansvara för har gjort mig lite lite mer medveten om att vissa saker kan förbättras.

I vår familj gör vi mycket för miljön redan, utan att vi egentligen tänker på det – det handlar om saker som underlättar vardagen för oss men på samma gång är bättre vad det gäller miljö och framtidstänk. Det har jag skrivit mer om HÄR i inlägget om Oji Drinks.

Då min blogg handlar om träning först och främst tänkte jag lite på hur det är på gymmet – får vi in miljötänket där? Är det möjligt?
Absolut skulle jag säga. Hur då undrar ni – så här tänker jag:

1. Ta med en handduk som du torkar svett med, de där otaliga pappersrullarna på gymmet som folk förbrukar skulle man kunna ta bort helt. På mitt gym har vi faktiskt tagit bort pappersrullarna från gymmen och gruppträningen. Istället har vi microfibertrasor som vi torkar av maskinerna med, och som i nödfall går att torka pannan med. Dessa hålls fuktiga i hinkar och tvättas varje dag (en hink för rena och sedan en för använda så man har koll såklart!).

2. Ta med en egen vattenflaska, köp inte en flaska med vatten/sportdryck varje gång. Många gym återvinner i och för sig flaskorna idag men en stor del av dem hamnar fortfarande i soptunnorna utanför eller i omklädningsrummen. Vill du ta detta ett steg längre finns vattenflaskor i ”bättre” plast (ni med barn minns väl diskussionerna angående nappflaskor i plast till barn!?) som denna som finns på Intersport. Samma gäller proteindryckerna som man köper färdiga på gymmet – ska du absolut ha en, köp en påse proteinpulver att ha hemma och blanda din egen shake innan gymbesöket. Betydligt mindre mängd sopor.

3. Dusch på gymmet. Släpar du med dina stora schampo- och duschkrämsflaskor, fyller på småflaskor hemma eller köper du produkter som alltid ligger i träningsväskan? Jag kan tipsa på Lush produkter som inte bara finns i min träningsväska, utan de används numer av oss alla i familjen. Tar minimalt med plats, du fyller på plåtaskarna med nya produkter, dvs inga flaskor att slänga, och de är snälla mot oss, djur och miljön. Och kom ihåg, det går åt lika mycket vatten på gymmet som hemma när du duschar;)

4. Träningskläder. Hur många gånger i veckan tränar du? Hur många uppsättningar träningskläder har du? Skor? Trodde väl det. Jag själv har alldeles för många plagg som bara ligger i garderoben. Precis som med vanliga kläder har jag mina favoriter på gymmet också. Varför inte ta en klädbytardag med kompisarna, se om ni kanske kan hitta något hos varandra. Nytt men utan att behöva gå till affären. De flesta av dagens träningsplagg är av så god kvalité att de håller flera år om du tvättar dem som man ska – de slits inte heller särskilt vilket gör att två personer kan använda dem utan problem. Och har du minsta lilla tanke på att köpa färger som funkar med varandra kommer du inte heller undan med att kläderna blir omoderna;)

5. Hur tar du dig till gymmet? Bil? Kommunalt? Cykel eller kanske går du? Jag åker bil till gymmet, om jag åker hemifrån. Det tar mig 13 minuter bilvägen, 30 minuter på cykel och ca 40 minuter med buss då jag måste gå sista biten. De dagar jag skall till gymmet direkt från jobbet ställer jag faktiskt bilen på gymmet direkt på morgonen och åker sedan därifrån med buss till jobbet och tillbaka på kvällen. Jag avskyr att sitta i bilköer och åker kommunalt så mycket jag bara kan, men just kvällstid till och från gymmet är bilen det enda alternativet, särskilt när vi ofta tar med barnen och byts av på gymmet.

Nu vill jag hemskt gärna höra vad DU gör när det gäller hållbarhet och miljötänk i din träning – kanske finns det saker jag glömt, kanske tar du med dig något av ovanstående i din träning. Välkommen med förslag!

Annonser

Ett svar till “Hållbarhet i träningen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s