Små förändringar gör stor skillnad

Ja, åtminstone om man ska tro mina motionärer på spinningen. Som nybörjare på det här med att göra iordning pass, för det är jag och kommer att vara ett bra tag till, är feedbacken från motionärerna på passen det absolut bästa verktyget för att veta om jag lyckats nå ut med det jag faktiskt ville med mitt pass. Nu med vårens pass kan vi väl säga att vi inte upplever passet exakt likadant, åtminstone inte alla.

Musikmässigt och rent passmässigt verkar de flesta bara ha positivt att säga, men sedan kommer vi till det intressanta. Jag har under passbygget verkligen lagt fokus på att vi inte har många supersnabba förändringar i tempo, dvs snabb/långsam/snabb utan att vi bygger upp tempot och/eller motståndet allt eftersom för att få mer skonsamma övergångar till de olika delarna i passet. För hur jobbigt man än vill göra ett pass så måste dagens Spin + tid (tid kan då vara från 30 upp till hur långt som helst) vara pass där nybörjare kan dela sal med mer erfarna cyklister, vilket gör det extra svårt. Självklart blir det några sekvenser där tempot höjd märkbart men absolut inte ofta.

I alla fall så har flera av motionärerna sagt att måste jag dragit upp tempot i låtarna avsevärt jämfört med höstterminen. I verkligheten är det tvärtom. Vi ligger nu lägre i genomsnitt på låtarna (vi räknar BPM = beats per minute, alltså takten vi cyklar till), men genom att få ett flyt i passet där tempot sakteligen går till tillsammans med motståndet märks inte förändringarna lika mycket och när det väl blir en riktig genomkörare så upplever motionärerna att det går superfort fast det inte alls är så. Några av de som cyklat länge kommenterade just flytet i passet, att de inte behövde justera motståndet lika ofta utan kunde med hjälp av musiken få en tyngre känsla, med samma motstånd.

Vi jobbar med Borg-skalan (upplevd ansträngningsnivå i skala 6-20) på våra pass, och rent generellt på Friskis pass, då det skall vara lättare för den enskilde motionären att hitta just sin ”mycket ansträngande” eller ”behagliga” nivå. Där spelar passets upplägg väldigt stor roll. Har du för lätt cykling är det svårt för en vältränad cyklist att komma upp i sin ”mycket ansträngande” nivå och tvärtom så blir ett väldigt tufft pass för ansträngande för den ovane cyklisten. Ett flow som går passet igenom där små justeringar av motståndet genom att driva på ratten och mer igenom musiken är det optimala enligt mig.

Jag har nedan försökt att visa hur passet från höten, det röda, var i förhållande till passet som jag kör nu. Höstens pass innehöll något längre platta partier och sedan brantare (jobbigare) partier medan vårens blåa pass är mer flytande hela vägen igenom. Bägge avslutas med rejält tuffa partier som gör att vi går upp maximalt i ansträningsnivå.

passupplägget

Samma sak är det med musiken – jag tror att vi på vårt Friskis har en väldig bredd på musiken vi har på våra spinningpass. När jag och min kollega skulle bygga ihop vårt marathonpass insåg vi hur olika vi är i våra musikval, något som gör det ännu roligare för just under ett långpass måste man ju variera sig, särskilt med tanke på att motionärerna skall sitta där under så lång tid och det ska finnas något för alla. I mina musikval väljer jag givetvis låtar som först och främst passar att cykla till, sedan blir det ju ett visst personligt urval för hur skall jag kunna agera peppande till en låt som jag avskyr? Jag har väldigt lite techno/house på mina pass, en låt med Loreen har smygit sig in men det är knappt så att den räknas. Mer än så blir det nog inte heller, och jag inte blir helt frälst av någon anledning:) Enformiga låtar såsom techno och house passar i och för sig bra för långa moment där man matar på men det går att hitta lite mer trallvänliga låtar med samma funktion, bara man letar på rätt ställe;)

Nu är jag nyfiken på hur DU tycker att ett bra pass är upplagt, både vad det gäller passupplägg och musik?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s