Yoga – är det träning?

I en av de träningstrådar/grupper jag hänger i på Facebook kom frågan upp huruvida man räknar ett yogapass som ett träningspass eller ”bara” något man gör utöver sin vanliga träning.

För mig är ett yogapass likställt med vilket träningspass som helst.

Den yoga som jag utövar lite då och då när andan faller på eller när kroppen inte vill ha fler tunga hantellyft den dagen är inte kanske konditionsmässigt eller styrkemässigt lika krävande som ett högintensivt hemmapass men det är nog så jobbigt. Igår valde jag att köra ett 50 minuter långt pass på Yogobe efter ett barnen somnat och maken och jag hunnit avhandla dagen som varit och den här dagens planering. Då var jag färdig med ”måsten” och kunde fokusera på yogan.

Svårigheten för mig när det kommer till att yoga hemma är att det finns så många olika saker som distraherar mig jämfört med om jag går på ett pass på Friskis t ex. Där är det bara salen och de andra deltagarna medans jag hemma ser saker som skulle kunna fixas just då. Det fantastiska med yogan är då i dessa lägen att jag, utan att egentligen märka det själv, efter en kort stund släpper allt utanför (även om jag befinner mig hemma) och bara fokuserar på andning och rörelserna. Andningen är nog den svåraste biten för mig i yogan, att bara släppa och ge efter och låta kroppen hänga med.

Jag känner hur min kropp slappnar av, hur stela muskler sträcks ut och blir mer rörliga allteftersom passet fortskrider och hur det pirrar till i de stela delarna (igår pulserade det verkligen i höfterna efter längre stretchpositioner för just höftpartiet). Det är häftigt och är inte det träning, så säg!

Med start nästan vecka har jag bokat in på ett lunchpass i veckan hos Yogaire som erbjuder Antigravity Yoga. Jag har testat ett pass tidigare och då studion ligger 3 minuter bort från jobbet är det ett perfekt tillfälle att ta vara på lunchtiden och träna. Jag ska självklart fortsätta med hemmayogan också, men det är extra kul att kunna gå på ledarledda pass också tycker jag!

Träning behöver inte alltid vara lika med svett och flås, för många av oss kan det omvända nästan vara en större utmaning, att kunna slappna av. Kroppen mår ju bra av lite vila också!

Yogar du?

20140109-073254.jpg
Här testar jag Antigravity Yoga för första gången i september förra året

Annonser

2 svar till “Yoga – är det träning?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s