Valla skidorna – hur börjar jag?

Många frågor har det blivit angående vallning av skidor. Om du vill att skidorna ska hålla och få ut det mesta av din skidåkning är grundarbetet superviktigt-en självklarhet anser jag.

Ytan under skidorna delas in i en fästzon och en glidzon.

Glidytan är den yta av skidan som ligger mot underlaget när du står neutralt på skidorna och preparera med grundparaffin.

Lite steg för steg regler oavsett om du har helt nya skidor eller ska göra ordning skidorna för en ny säsong:

Rengör skidorna med vallaväck innan du börjar.

20140125-190513.jpg

1.Paraffinet smälts med hjälp av ett vallajärn ner på skidans glidyta, stryks försiktigt ut med järnet och får därefter kallna. Paraffinet smälter ner och in i belaget på skidan som är olika mjukt beroende på skida.

Detta steg är det svåraste, att inte ha för varmt och på så sätt förstöra belaget – nej, inget vanligt strykjärn bör användas!!

20140125-190623.jpg

20140125-190635.jpg

2. Efter att skidan kallnat sicklar du bort överskottet med en metallskrapa och när skidan känns slät tar du borsten (finns olika hårdheter) och borstar ytan för att göra den ännu slätare.

3. Vill du kan du på detta ha på ytterligare glidförbättrande produkter – det finns spray för en hundring och fluorpulver för 5000 kronor. Jag använder inget av detta. Bra paraffin som motsvarar förhållandena (olika för olika gradtal i snön) fungerar och räcker väl!

Paraffinet skyddar skidans belag och hur ofta du gör om denna procedur beror ju helt på var och hur mycket du åker. En normal säsong blir det 3 byten för mig och i slutet av säsongen gör jag rent skidorna och lägger på ett mjukt paraffin (t ex gult som är för plusgrader och sugs in lätt i skidan) som ett skydd som sedan får ligga på fram till nästa säsong.

Fästzonen har du förhoppningsvis fått utmätt i den affär du köpt skidorna, det är den del av skidans mitt som trycks ner av din kroppstyngd när du lägger all vikt på en sida, dvs står på ett ben jämfört med den del som är”fri” närde står neutralt på bägge skidorna.

Ofta har man markerat detta på skidan med två streck fram och två bak vid hälen. Strecket längst fram använd vid kallare före då du behöver mer kraft för trycka ner skidan mot det kalla underlaget och genom att ha vallan längre fram hjälper du till med detta. Fästytan ruggar du med finare sandpapper eller en kloss för att få en skrovlig yta där vallan fäster bättre och även sitter kvar.

20140125-190816.jpg

20140125-190824.jpg

20140125-190831.jpg

Fästvalla finns i burk och där finns olika färger beroende gradtal i snön – OBS att färgerna inte är desamma mellan de olika märkena utan varierar!

Burkvallan gnuggar du ut på fästytan och drar sedan ut med en korkkloss så att det blir jämt och utan klumpar där skräp kan fastna (nedersta bilden ovan).

Vi använder vallatejp på våra skidor, ett fantastiskt verktyg för Stockholmsåkare som oss då vi spar en massa tid på att slippa valla. Vi åker oftast lite längre för att komma till bra spår och jag lägger gärna mer tid på att träna än att valla.

Är du nybörjare på valla, be någon som kan detta göra iordning dina skidor, åtminstone glidytan och köp ett tejppaket som du faktiskt kan få på själv – superenkla instruktioner finns på paketet!

Bor du i Stockholmsområdet och vill ha hjälp, maila mig på Linda.k.wikstrom @ hotmail.com !

Annonser

2 svar till “Valla skidorna – hur börjar jag?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s