Tjejvasan – tips och tricks

Nu är det ett par dagar kvar till Tjejvasan och många där ute börjar bli nervösa. Kanske är det första gången du åker eller så har du åkt flera gången tidigare. Oavsett hoppas jag att mina tips nedan kan få din Tjejvasanhappening till ett underbart minne!
tjejvasan 2013 före start
En nervös bloggerska före start på Tjejvasan 2013

Före

Se till att komma till Mora eller där du ska bo i god tid dagen innan. Jag vet att det finns några som åker upp tidigt tidigt på morgonen men det är inget jag rekommenderar. Att sitta i en varm bil för att sedan ge sig ut och åka 30 kilometer är inget man bör göra. Punkt.

-Hämtar du utnummerlappen i Mora, passa på att kika omkring i mässtältet. Det finns tusen saker att köpa, men är det inte absolut panik (som att ha glömt mössa, handskar eller strumpor hemma) använd inget av det nyinköpta på loppet. Du vill inte riskera skavsår, en mössa som bara åker upp hela tiden osv.

-Matbiten – ät inget som du inte ätit tidigare. Köp inte en massa geler om du inte är säker på att magen klarar det. En portion som är aningens större än vad du brukar äta blir bra till middag och på frukosten äter du lite mer av det vanliga och brer en macka att äta innan starten, eller en banan. Drick ordentligt med vätska men överdriv inte.

-Lägg fram alla kläder du ska ha med/på dig, skriv allt som ska skrivas på baksidan av nummerlappen, kontaktuppgifter till närstående etc.

-Hämta ut skidorna om du har lämnat in dem på vallning, eller valla själv. Utgå från rekommendationerna hos de olika vallamärken och fråga om du är osäker.

-Glöm inte klisterlapparna som ska fästas på torra skidor!

Tävlingsmorgon

-Gå upp i god tid och ät maten i lugn och ro.

-Ha transporten till starten klar innan.
Jag har alltid haft egen bil till start på Tjejvasan, men det går bra att åka buss både från Mora och Sälen. Åker du kollektivt, glöm då inte att ha en skidpåse till skidorna som är märkt med ditt namn, en väska för kläder och påsen för överdrag som följer med.

-Åk upp i god tid, jag är gärna på plats när fållorna öppnar för att kunna välja plats och därefter ställa mina skidor där. Sedan är det otroligt kul att se eliten starta också. Det pirrar härligt nervöst i kroppen och jag får extra energi till min åkning!

-Gå på toa och drick varmt, ät en banan eller det du är sugen på och håll igång kroppen. Det genomförs en gemensam uppvärmning men jag springer alltid i ca 20 min och värmer upp kroppen innan jag går in i fållan till skidorna. Då lämnar jag även över mina överdragskläder till maken, som är den som alltid är med till start. Jag behöver lite egentid innan start, kan bli väldigt otrevlig annars:)

-Ska du placera dig strategiskt i startfållan, ställ dig i mitten, något åt vänster. Spåret svänger nämligen efter startrakan och då står du på rätt sida.

Efter starskottet

-När starten går – stressa inte. Startar du väldigt långt bak står köerna med åkarna nästan still.

Härifrån är det bara att fortsätta åka, lugnt och metodiskt. Tänkt på att slappna av i kroppen och tänk på tekniken. Bra teknik är lika med en piggare kropp – min Tjejvasanberättelse från tidigare år kommer imorgon!
Det är ca 1,5 kilometer (närmare 2 kanske när jag tänker efter, tar ca 10 minuter för en normalåkare) innan man kommer in på det officiella Vasaloppsspåret. Fram till det är spåren oftast ganska sladdriga även för oss som startat långt fram i startgrupperna. Här är det läge att avancera placeringar om du inte vill hamna bakom de lite långsammare åkarna.

Ett ställe där jag avancerade ett par hundra placeringar förra året var ca 1 km efter start när man åker över en mindre väg. Det var sjukt sladdrigt där (konstsnö i puderform verkligen) och därefter kommer en rätt brant, men kort, klättring. Där tog jag vänsterspår (utanför spår egentligen) och sprang förbi en massa människor. Detta skall du enbart göra om du vet att du kommer att orka alla 3 milen. Det är inte värt att stressa på i början av loppet, första milen går mer eller mindre uppför så drar du på dig mjölksyra direkt blir inte resten av resan ner till Mora särskilt angenäm.

Därefter tycker jag inte man ska spekulera i hur du ska disponera loppet. Alla är vi olika starka, min styrka ligger i att jag orkar nöta diagonalt i all evighet och då passar den första milen av Tjejvasan mig allra bäst. Jag är inte superstark i stakningen och kan tycka att den sista milen är asjobbig. Mellanmilen är den roligaste, det är mycket utför och lite knixigt stundtals.

Vasaloppet banprofil
På banprofilen ovan ska du som åker Tjejvasan utgå från Oxberg och ca 3-4 mm före på profilen där starten går och sedan ner till målet i Mora.

Gör loppet till DITT och se för guds skull till att njuta av upplevelsen!!
(Är du ändå nyfiken på min Tjejvasa 2013 kan du läsa om det HÄR i lite mer detalj!)

Frågor? Kommentera så svarar jag!!

Annonser

2 svar till “Tjejvasan – tips och tricks”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s