Tjejvasan – klädsel

Just nu råder det kaos hos många förstagångsåkare, inte bara till Tjejvasan utan även till de långa loppen som kommer att gå av stapeln den kommande veckan.

Första och främst, det är inte vare sig VM eller OS i att vara snyggast klädd i spåret. Du kommer inte att vinna minuter i massor bara för att du har de dyraste plaggen (eller utrustningen för den delen heller). Du blir inte snabbare av det. Kanske känner du dig mer peppad om du klär dig snyggt, vad vet jag, men det är inte det viktiga.

Oavsett om du ska vara ute i 2 timmar (närmar dig elittider och då känns det som att du inte behöver tipsen från mig, du har bra koll på allt redan själv!) eller i 3 timmar (någorlunda genomsnittstid för den som tränat ordentligt) tycker jag framför allt att du ska fundera på vissa saker:

-Hur klär jag mig på träningen under ett pass som är lika långt som den TID jag planerar att vara ute?
-Hur klär jag mig normalt i det väder som spås infalla på tävlingsdagen?
-Är jag kall eller varm av mig normalt?

Om vi ser till Tjejvasan på lördag har vi väder kring nollan att vänta, dvs blött i spåren och relativt varmt. Inte det optimala skidvädret vad det gäller vallning men det är bara att rätta sig så gott det går.

Vi börjar längst under:

Underkläder, trosor och sport-bh i funktionsmaterial. Du svettas under 3 mil, oavsett hur långsamt det går, och du vill inte bli blöt närmast kroppen.

Underställ. Jag föredrar ullunderställ, är relativt frysen av mig och är hellre varm än kall.

Strumpor. Funktionsstrumpor i ullblandning. Jag använder mig av längdskidstrumpor från Seger, är otroligt kall om fötterna och vill ha tjocka strumpor på när jag åker.

Kvinner-Pierre-Robert-Sport-Collection-Wool-Long-Sleeve-Top-Violet_product

Kvinner-Pierre-Robert-Sport-Collection-Wool-Longs-Violet_product

seger skidstrumpa

Lager 2, lager som tar hand om svetten som understället transporterar bort från kroppen. I det förutspådda vädret skulle jag ha en långärmad lager 2 tröja på mig och på underkroppen endast ett par trosor (boxermodell som går ner på låret) med windstoppermaterial fram.

Craft active boxer

Lightweight stretch pullover craft

Ytterst.
Skidbyxor och jacka i vindtätt material. Om du har tights på underkroppen, låt dem gärna vara av den sorten som har windstopper på framsidan, det blir lätt kallt i utförsbackarna om det blåser lite. En vindtät jacka på överkroppen eller en längdskidjacka i stretchigt material är det skönaste. Jag föredrar figurnära plagg när jag åker och slipper gärna allt som fladdrar!

PXC High Function Jacket

Skidtajts Craft

På huvudet, en skön mössa som sitter på plats loppet igenom. På händerna, ett par sköna – INKÖRDA – handskar som inte ger dig skavsår. Köp för guds skull inte några nya dagen innan loppet. Det är dödsdömt!

Big logo Mössa Craft

Lite julgranspynt (dvs prylar som de flesta motionärer klarar sig utan men som ändå vissa tycker är bra) – Skidglasögon. Jag får oftast dille på att glasögonen trycker på, oavsett om de sitter på huvudet eller framför ögonen, men de kan vara bra att ha, om inte annat så ur säkerhetssynpunkt – stavar hamnar lätt i ansiktet i kaoset.

Andra vill ha en midjeväska med något ätbart i, kanske ett par torra handskar eller en torr mössa.

Mer än så behövs inte. Är det superkallt, ja då tar man långa lager 2 i mellanlagret och kanske en buff som går att dr aupp i halsen om det blåser på ordentligt!

(OBS att detta inlägg inte på något sätt är sponsrat av Craft eller Pierre Robert – jag råkar gilla deras plagg mest, har haft vissa plagg i snart 10 år och de funkar fortfarande – och jag vill dela med mig av kvalitetsprodukter som håller vad de lovar! Så ni vet, ifall frågan skulle komma upp!)

Annonser

2 svar till “Tjejvasan – klädsel”

  1. Oj, vad mycket kläder du brukar ha på dig!
    Jag som inte är så frusen av mig hade valt ullunderställ och ytterlager till den nämnda temperaturen. Och lagt till en buff kring halsen! (Åker alltså också långsamt på över tre timmar…)
    Det är svårt det där med kläder, det tog några säsonger innan jag själv hittade rätt.
    Har också gjort misstaget med nya vantar på Kortvasan. Jag fick skav, om när en redan har ont överallt så är det inte särskilt kul…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s