Basisk mat och mindre stress – rätta vägen till balans?

Ni som har följt min lilla sjukdomshistoria här på bloggen (gud så deprimerande det låter) vet att jag letar fortfarande efter svaret till mina återkommande luftrörsbesvär och förkylningar som så många gånger stoppat mina inplanerade lopp.

Utomhusträningen har fått avkall från min sida under vintern och nu när våren kommer och jag äntligen kan ge mig ut på pass är det som går ner i magen som jag tänker lägga lite extra fokus på.

Mycket av det jag läser om just nu handlar om stress – för jag har i mitt stilla sinne börjat komma fram mer och mer åt det hållet det lutar. Att jag är så stressad så att min fysiska hälsa påverkas. Jag är extremt stresstålig som person och kan hålla igång länge innan jag kommer till insikt att jag bör ta det lite lugnt. Då är det oftast magen som säger ifrån har jag insett.

Stress är en stor faktor till att kroppen blir sur, att vi får ett för lågt pH-värde i kroppen vilket i sin tur kan leda till olika hälsoproblem. (Det var här väckarklockan började ringa högt och tydligt för mig!)

Blodet i kroppen måste alltid hålla samma pH-värde och den gör själv allt för att bibehålla det, . ex. genom att ”stjäla” mineraler från skelettet så om miljön i kroppen blir för sur, kan den behöva få basbildade stöd för att neutralisera sig och fungera optimalt.

Här har kosten en stor, om inte en avgörande, betydelse. Råvaror som är basiska hjälper kroppen att lättare finna den pH-balans som är önskvärd och på så sätt behöver inte kroppen heller stjäla från sig själv utan kan tillgodogöra sig de ämnen som jag kan få i mig från maten.

Jag har som ett första steg i detta verkligen börjat anstränga mig för att öka intaget av grönsaker – jag vet att det är snudd på omöjligt för mig att helt släppa all kost och bara inrikta mig på att äta basisk mat – så ett steg i taget. Då jag inte dricker mjölk i mer än min latte och de gånger jag blandar en proteinshake är mandelmjölk en sak jag ska testa. Mjölk är väldigt surt nämligen.

Superbooster-200g-RGB_406

En annan produkt, som fanns i helgens goodiebag från Blogger Boot Camp 2014, var en påse Superbooster från Superfruits. Superbooster är ett näringsrikt pulver som innehåller:

Greens: Korngräs, Vetegräs, Spirulina, Chlorella.
Frukter: Nypon, Acerola, Tranbär, Druvkärnsextrakt, Granatäppelextrakt, Acaibär, Blåbär, Gojibär, Jordgubbar, Hallon.
Grönsaker: Brusselkålgroddar, Broccoligroddar, Tomat, Morot, Rödbeta, Spenat.
Örter m.m.: Grönt te extrakt, Panax Ginseng, Rosenrot, CoQ10, Aloe Vera.
Enzymer: Amylas, Proteas, Cellulas, Lipas, Papaya, Ananas.
Fiber: Äppelfiber.
Lecitin: Från GMO fria Sojabönor).
Naturlig sötning: Steviol glykosider.
(info från hemsidan)

Innehållet i pulvret är till stor del basiskt och min förhoppning är att ett glas juice med en sked pulver kan hjälpa min kropp att komma en bit på vägen vad det gäller att boosta kroppen med en massa nyttigheter som får mig i balans igen.

Nu tänker ni – ska hon inte varva ner och stressa mindre – jo, det är en kamp som jag för dagligen, för jag vill inte stressa och tycker inte heller att jag gör det – inte i huvudet även om kroppen tycker annat. Det är den svåraste biten med balansen i kropp och vardag!

Hur gör du för att hitta din balans ? Mat? träning? Mindfulness?

Annonser

Ett svar till “Basisk mat och mindre stress – rätta vägen till balans?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s