Prehab före rehab

Min träningstid har varit relativt skadefri, jag vet inte om det är så att när jag var yngre och höll på med skidåkning var det inte så uttalat med alla problem som träningen medförde – eller om jag helt enkelt varit lyckligt lottad över att ha haft en kropp som varit stark nog för att orka med all belastning. Idag tränar många motionärer som eliten och det tär betydligt mer på kroppen. Okunskap leder till att vilodagarna bli få, man kanske varierar träningen men ibland så måste ju faktiskt HELA kroppen få vila för att orka prestera. oavsett vad du tränar.

Rehabilitering pratas det mycket om, dvs att du tränar upp t ex ett knä efter en skada, hur stor eller liten den än må vara. Det kan handla om löparknä eller överbetalstning på grund av vikt. Det förekommer väldigt ofta på olika träningsbloggar vilket är synd tycker jag. För hur långt har man inte gått i sin träning om man skadar sig igenom den?

Jag vet själv hur mitt knä krånglade då jag började springa längre sträckor, ett snett bäcken sedan graviditeten låg bakom, och tack och lov kunde ett par kiropraktorbesök tillsammans med just sjukgymnastik och REHAB-övningar hjälpa mig att bli väldigt snabbt.

Sedan dess arbetar jag regelbundet med PREHAB, det vill säga i förebyggande syfte. Att stärka kroppens svaga delar i syfte för att klara av den träning du ägnar dig åt. Detta är väldigt svårt om man inte vet VAD man ska göra, vilka övningar som är korrekt för just dina problemområden eller ännu värre, du inte ens vet vad som kan hända med kroppen vid överansträngning i din träningsform om kroppen inte är stark nog.

Främst tänker jag på löpning. Det är en väldigt enkel träningsform att börja med. Ett par skor och bekväma kläder och du är redo att ge dig ut. Men, hur var det nu med förebyggande träning, stärkande träning. Hur gör man? Vad ska jag tänka på?
Frågar du en löpare, motionär eller elit om vilken skada de tänker främst på vid löpning så kan jag nästan garantera att alla säger löparknä. Hur förebygger man då löparknä?
Skulle vi veta svaret för alla personer skulle inte problemet existera, men så lätt är det inte.

Idag när löpningen är så ”trendig” i och med alla lopp hit och dit, kommer även löpskolning och löpteknik allt mer. Jag skulle säga att hitta rätt löpteknik, som är mest skonsam för kroppen och även således mest ekonomisk rent energimässigt, är det viktigaste. Att bygga upp en stark och stabil bål, säte och samtidigt arbeta med rörligheten i höfter är jätteviktigt. Är du nybörjare, kasta dig inte över första bästa träningsprogram för 5 km eller milen och kör stenhårt utan att tänka igenom hur kroppen måste stärkas genom styrketräning, utan ta kontakt med en personlig tränare som kan löpning, en löpcoach eller gå med i en löpgrupp där erfarna kan hjälpa dig med ditt löpsteg.

Det finns otaliga möjligheter online att få till löpcoachning men utan att ha rätt steg och kontroll på kroppen finns det alltid en risk att det sliter mer på kroppen än vad det ger.

Så sug in alla tips du kan få, goola, kolla youtube eller anlita en av oss coacher för guidning IRL.
Casall massageboll grön
Och på tal om förebyggande, jag har fuskat med yogan och rörligheten den sista veckan och nu får jag böta med en Piriformis som är irriterad till tusen. Denna gröna massageboll från Casall är grym på ömma punkter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s