Tjejvättern 2014 – 1,5 vecka kvar

Efter mitt pass igår kväll blev jag frågebombad av en ny motionär om just uppladdning inför ett cykellopp. Hon hörde hur jag pratade om helgens Gran Fondo och passade på att ställa tusen frågor efter passet.

Jag är verkligen supernovis vad det gäller just cykellopp, den gångna helgens lopp var ju det allra första – men absolut inte det sista, och egentligen kan jag ju inte så mycket mer än det som jag tillämpar för alla tävlingar jag deltar i, oavsett gren.

Det som ändå är mest tillämpbart inför Tjejvättern är uppladdningen inför ett längre skidlopp såsom Vasaloppet.

Mina tips får man ta till sig och modifiera, det som passar mig behöver inte vara bäst för dig.

1. Den träning du inte har fått i dig 1,5 vecka innan loppet finns ingen mening med att klämma in på den sista tiden. Tänk strategiskt, du hinner med ett lite längre pass i helgen (4-6 mil) och sedan ett kortare pass under nästa vecka. Lätt jogg eller promenad sista dagarna inför loppet och stretcha och kör lite yoga.

2. Förbered allt som går i god tid. Efter sista träningspasset på cykeln, gör rent cykeln, smörj kedjan och pumpa däcken. Kolla så att allt sitter som det ska.

3. Använd kläder och skor som du vet funkar. Köp inte en massa nytt dagarna innan, och måste du ändå göra det, testa ett pass så att du sedan på tävlingsdagen slipper skav. Tänk smart och kompakt, en jacka som funkar mot blåsten på slätterna och även om det skulle regna. Handskar som skyddar både mot fall och mot trycket från styret.

4. Tänk ”worst care”-scenariot. Vad gör du om x eller x händer. Detta främst med tanke på verktyg. Kan du byta däck och fixa punka, ta med grejer. Annars, strunta i det. Jag tar med slang, luftpatron och lagningskit trots att jag inte kan byta, det finns kanske någon mer efter banan som kan detta men inte har saker med sig.

5. Energi. Ät inget som du inte ätit förut. Detta gäller dagarna innan och under loppet. Ha med egen energi i form av dryck, bars och gel som tar liten plats och fyll på regelbundet. Att dricka när törsten kommer är att drick för sent. Samma sak med hunger. Jag kommer att fylla på var 15.e kilometer med gel och dricker var 8.-10. kilometer. Då har jag även något att se fram emot.

6.Var utvilad – sov och finn lugn. Att stressad sätta sig på en cykel blir inte bra. Mental förberedelse för det som komma skall.

7.Gå igenom banan, lägg på minnet var depåerna finns med vätska och mat, när kommer den jobbiga backen osv. Små delmål som tar dig sakta men säkert mot målet.

8.Gör loppet till ditt eget. Haka inte på någon som du kanske kan hänga ihop med. Planera i förväg en ”minsta”-plan och om du sedan känner att det finns mer energi, revidera planen. Jag har en önsketid och utifrån den planerar jag kilometerfarten.

9. NJUT!!! Även om det blir jobbigt, för jobbigt ska det vara, så ska du känna att du njuter av det du gör. Var stolt över din prestation, oavsett om du kommer först eller sist!

10. Det allra viktigaste, efter loppet. KÖR INTE hem. Se till att åka tåg/buss eller att ha en chaufför med dig. Det händer så många olyckor på vägarna och även om 100 kilometer kan kännas kort för en vältränad och förberedd person är kroppen ansträngd och det är inte värt att riskera sitt, eller medtrafikanternas liv.

vc3a4ttern
Banan för Tjejvättern, är det någon som har en banprofil att tillgå – maila mig eller skicka länk i kommentarerna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s