Sömn

Jag läste igår en artikel som handlade om en studie utförd på Uppsala universitet om hur en enda natts brist på sömn påverkar oss människor. Studien baserar sig på tester utförda på frisk män och visar att det blir en skillnad i blodet, då i de vita blodkropparna, som påverkar kroppen förmåga att bekämpa bakterier och annat som påverkar vårt välmående.

Det jag funderar då på är hur vi, redan smått stressade småbarnsföräldrar, som lever med mer eller mindre konstant sömnbrist påverkas i kroppen. Lägg därtill alla baciller som barnen tar med sig från förskola och skola. Det är inte konstigt som vi drabbas.

Att hela tiden ligga på gränsen till vad som kroppen klarar av är inte hälsosamt, det är inget nytt och inget vi önskar oss. Dock är det väl som oftast det där livspusslet där alla måste skall hinnas med som gör att sömnen prioriteras bort.

Om vi nu påverkas så mycket som studien säger av sömnbrist borde det även gälla för det omnämnda, att får vi väl till en ordentlig natts sömn boostar den kroppen även om vi inte kan ta igen all förlorad sömn genom en enda lång natt. Och för er med riktigt små barn, ha förtröstan, de där längre nätterna kommer. Våra på 5 respektive 8 år sover bra länge nu och det gör stor skillnad på oss vuxna!

Som ni vet har ju våra barn en förmåga att sova överallt, och länge. Bara att se nedan, ett axplock från mitt IG konto, @lindakws

20140623-082456-30296348.jpg

Annonser

Ett svar till “Sömn”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s