Varför löpskolning?

Löpgruppen jag är med och coachar i Haninge är fantastisk på alla sätt. Vi fortsätter att vara samma härliga gäng gång på gång och alla individer fortsätter att utvecklas. Härligt.

Om det till en början var mycket se och gör som vi säger börjar det komma en massa frågor om VARFÖR vi gör olika övningar. Hittills har vi haft mycket fokus på att förklara enkelt, inte krångla till det för alla som kanske inte har en väldigt lång löpbakgrund, men nu kommer det frågor titt som tätt.

Att gå på hälar och tår, varför är det så bra för löpningen? Varför ska vi köra hälkick? varför jobbar vi med höga knän?
Och vet ni, det finns inga konstiga frågor. För precis som med allt som finns det en anledning till varför vi gör det.

Löpskolningen syftar till att stärka kroppen, att arbeta med muskelminnet och lära oss känna vår kropp så att vi kan använda den maximalt, det vill säga med maximal kapacitet med minsta energiåtgång.

Många av löpskolningsövningarna känns till en början väldigt överdrivna, vi tjatar om tråden som skall hålla oss långa och stolta, vi ska jobba aktivt med armarna under löpningen, för att inte tala om att sätta ner foten under kroppen istället för framför (kroppsvikten på knät – tänk vilken belastning det blir) men när du genomför dessa regelbundet kommer du verkligen att känna stor skillnad i din löpning som blir mer avslappnad och
ekonomisk. Se löpskolningen inte bara som en teknisk övning utan även styrketräning för löparmusklerna.

Om man nu ska välja några saker att öva på som nybörjade på det här med teknik rent generellt och löpskolning, var ska du göra?

1.Sänk axlarna (tänkt klockan 10 och 2 med tummarna så åker axlarna automatiskt ner något)
2.Armarna har en 90 graders vinkel i armbåge och armpendlingen strävar mer bakom kroppen än framför.
3.Ha kroppen lätt framåtlutad från häl upp till huvud
4.Fotnedsättningen skall ske under kroppen, inte framför.

Genom dessa 4 steg kan du väldigt lätt skapa dig en mer avslappnad löpstil där du håller energin och kraften kvar när kroppens kärna och på sätt får ut det mesta ur din löpning.

Övningar som stärker kroppen, dvs löpskolningsövningar, finns det en uppsjö av, men dessa 4 är bra att börja med.

1.Gå på tå (överkroppen hålls rak och stolt och du har en konstant anspänning i de inre magmusklerna)
2.Gå på häl
3.Höga knän gående (vi arbetar med ”vassa” knän)
4.Hälkick (övar på fotisättning i underlaget samt att våga luta sig framåt)

Dessa övningar gör du med fördel i lätt uppförsslutning, med tänket att höften skall hållas högt, men utan att vi lutar oss bakåt med överkroppen.

Är du ovan, har börjat springa igen efter en graviditet eller kanske har du en vikt eller en tidigare skada som begränsar dig – gör då alla övningar gående, springa inte i hälkicken utan ta dig framåt utan hopp. Det belastar kroppen mindre.

Det viktigaste, som vi tjatar på varje löpträning, är att det inte är viktigast att komma fram först under övningarna utan att faktiskt jobba med kadensen, det vill säga antalet fotnedsättningar. Ju kortare steg, ju bättre. Snabbheten kommer lite vid sidan av, i kombination med ren konditionsträning som vi också utför. Och att andas. Många lägger all fokus på att göra rätt, och glömmer att andas!

20140626-091042-33042609.jpg

Annonser

Ett svar till “Varför löpskolning?”

  1. Hej fina f.d kollega!
    Tack för tips om löpning, jag försökte tänka på dina 4 tips när jag var ute å kuta igår. Inte riktigt där ännu … Men gjorde att jag i vart fall att jag sänkte axlarna något och veva mer med armarna.
    Ha en fin sommar!
    E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s