#Runlikeagirl

Jag vågar nästan påstå att ingen som är någorlunda aktiv på sociala medier har missat den video som delas, gillas och kommenteras hej vilt de senaste dagarna. Filmen som skapat debatt om hur tjejer ”påstås” vara och röra sig. Att det ännu idag existerar tjejkast, och varför inte det ska vara självklart för småtjejer att få träna t ex fotboll med killarna i sin egen ålder när det enda barnen vill är att vara tillsammans med sina vänner.

Ett typexempel på en riktig tjejtjej är vår Norah. Hon är så långt bort från den stereotyp av tjej man vill få deltagarna i filmen att härma. Norah är cool. Hon spelar hockey med killarna, hon är den enda tjejen i laget. Hon kör fotboll med 2-3 år äldre killar och utan tvekan ger hon sig in i närkamper med dem som är ett huvud längre. Hon får respekt av killarna och det älskar jag. Bara för att hon älskar lila kläder, kjolar och klänningar, betyder inte att hon ska röra sig på ett visst sätt eller vara på ett visst sätt.

Jag tror att som idrottande vuxen, och med barn som idrottar, blir detta än mer märkbart än inom andra områden. Det är liksom lite mer ”rough” hos killarna och det redan från ganska unga ålder. Utan tvekan säger jag att detta kommer hemifrån – det är vi föräldrar som lär våra barn tycka saker, de tar efter oss både på gott och ont!

Jag tycker att du ska kolla in filmen nedan och rannsaka dig själv, hur är du? Hur tänker du när någon som säger att du ska göra något som en tjej? Hur förmedlar du detta till de som är yngre än dig, är du med och skapar fördomar i dagens samhälle?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s