Andning – lösningen på det hela?

Jag ska lära mig att andas. På rätt sätt. Säger min kiropraktor. Efter onsdagens besök är hon mer eller mindre övertygad om att mina luftrörsbesvär (där alla medicinska tester och provtagningar inte visat något) grundar sig i min diafragma som är superstel just på grund av min urusla andningsteknik.

Diafragman är en muskel som sitter precis nedanför/under revbenen och spelar en viktig roll i vår andning.

Stelheten i diafragman hos mig gör att min andning blir väldigt ytlig och forcerad. Jag andas oftast genom munnen istället för näsan och stannar i inandningen i lungorna istället för att låta andetaget fortsätta ner i buken. Då buken inte expanderas blir resultatet att diafragman inte heller aktiveras så mycket som den borde och inaktiviteten leder till en stelhet som påverkar hela bröstkorgen.

Lägg där till en stel bröstrygg så har ni mina problemområden.

Stretch, yoga och lugna andningsövningar i kombination med övrig träning jag ägnar mig åt skall förhoppningsvis råda bot på allt. Och jag vågar tro på det!

Annonser

3 svar till “Andning – lösningen på det hela?”

    1. Väldigt enkelt egentligen. Jag ligger på sidan på mjukt underlag och andas in genom näsan (munnen stängd) och fyller magen med luft. Fokus på att bröstkorgen inte ska lyfta sig utan att magen gör jobbet. Detta för att diafragman skall slappna av och släppa. När man lärt sig detta kan det göras sittande och stående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s