Nourish – matfilosofi

Den här veckans tema i utmaningen med Lorna Jane är nourish – vilken kostfilosofi har jag?

Kostfilosofi låter så avancerat – vad äter jag liksom? Vi börjar med lite tankar om hur jag lever och lär mina barn, för liksom i förra veckans tema MOVE så är mitt största ansvar som förälder att se till att våra barn får en sund bild på mat och kost generellt.

Mat har aldrig varit något konstigt för mig, ät det du gillar och det du inte gillar äter du inte -hur nyttigt det än må vara. Sedan har väl inte mina val av mat varit de bästa ur energisynpunkt men jag har lärt mig. Eller jag lär mig fortfarande.

Jag är en sockerjunkie och har detoxat mig från både Cola Zero och godis för något år sedan och kan idag äta båda utan att för den delen behöva det varje dag. För min egen del behöver jag äta mycket mer mat än det jag gjort tidigare, hungerkänslan kommer som ett brev på posten och istället för att fylla magen med godis som jag gjorde förut är det frukt och eller kesella som gäller numer.

Däremot är jag en sådan person som inte har några problem med att hoppa en måltid om det behövs, när jag träffade M för en massa år sedan kunde jag utan problem börja dagen med godis – med referens till ovan – helt seriöst. Lite socker och så var jag igång. M som är en riktig frukostmänniska tyckte det här var helt åt väggarna och ja, det är det ju. Är jag riktigt inne i något som måste fixas kan jag hoppa en måltid – eller kunde hoppa skall jag säga – för idag är jag så medveten om hur mycket bättre jag mår då jag äter på fasta tider.

I vår familj äter vi laktosfritt – all mat lagas med laktosfria mjölkprodukter – då både Norah och jag är laktosintoleranta (den finska genetiken ni vet:)). I övrigt följer vi inga andra kostregler. Det serveras både makaroner och ketchup hos oss och rent ut sagt förstår jag inte hysterin kring det här med socker och barn. Så länge barnen rör på sig och mår bra kan det väl få äta vad de vill. Vi serverar inte bullar, saft och godis varje dag men på helgerna fikar vi mer än gärna och äter godis. Våra barn börjar bli så pass stora att de kan läsa och förstår det som sägs i medier och jag vill inte att de får en skev bild av maten, oavsett om det är socker eller proteiner. Tänderna mår inte bra av att äta godis varje dag – det fattar de och på den nivån håller vi det. Ätstörningar av olika rang är så himla vanligt idag och jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag på något sätt skulle ha lett mina barn åt det håller. Aldrig.

Lorna_Jane_Sweden_Bloggutmaning_Tema_Nourish_Facebook_Blogg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s