6 viktiga om löpning

Ja, jag blir ingen expert på löpning genom att gå utbildningar men jisses vad mycket AHA-upplevelser det blir. Förklaringar till saker som jag haft koll på, men nu ännu mer fått grund för. Jag har fått bekräftelser på att det jag håller på med är korrekt och bra – men också feedback på saker där jag kan utvecklas ännu mer. Det är något jag verkligen uppskattat på Löpcoachutbildnigarna, hands on kommentarerna om både coachning och teknik. Så värdefullt. Mycket finns att läsa på nätet bara man vet med sig att vara källkritisk – ännu bättre är det att ha en kunnig person framför dig som kan svara på alla frågor som dyker upp under tiden.

Nu blev min kurs som skulle varit 3 dagar bara 2 av lite olika anledningar men jag tar igen den sista dagen i vår istället. Tur allt löser sig.

Med detta sagt är det 6 saker jag har konstaterat under helgen.

1. När vi pratar långpass blandar vi ofta ihop det med distanspass. Långpass är långt och långsamt. Riktigt långsamt (Isabellah Andersson springer enl uppgift sina återhämtningspass på 6,30 min/km. Utgå ifrån hennes tävlingstid på runt 35 minuter på milen och så jämför ni med er själva…). Distanspass är alla pass som mäts i kilometer som inte är långpass, och därmed i högre hastighet -> 60 minuter och längre.

Det vi motionärer gör (eller gjort för nu blir det bättre koll) är att iv springer alldeles för fort på våra långpass. Det blir snarare ett längre distanspass som sliter oerhört på kroppen. Så ner med tempot och förläng istället.

2. Ungefär 60-65% av vår träningsmängd skall bestå av långintensiv träning, 30% av högintensiv (intervaller etc) och resterande del av formtoppning, dvs riktigt korta snabba intervaller. Med punkt 1 i minne ligger många av oss i slaskzonen mellan högintensiv och lågintensiv och får således aldrig ut maximalt av sin träning.

3. De träningsprogram som många av oss (mig själv inkluderat) gratis laddar ner från internet innehåller som oftast för få långpass. Jag har erfarenhet själv av detta då jag tränade inför Halvmaran, fixade inte den tiden jag tränade för men förbättrade tiden på milen med ca 4 minuter samma period. Ungefär 20% längre pass än själva loppet, åtminstone upp till Halvmaradistans. Låter väldigt vettigt och är något jag kommer att hålla i minnet inför min löpplanering till våren.

4. Ha delmål. Ska du springa 10 kilometer ett visst datum, räkna ut vilken tid du bör hålla på 5 kilometer för att klara önsketiden på milen. Kör därefter ett testlopp en bit in i träningen, kanske en tävling som finns passande datum, och testa formen. Då ser du om du behöver revidera träningsplanen.

5. Träna styrka. Och om du ska prioritera något. BÅLSTABILITET. I lördags eftermiddag körde vi 1,5 timme plyometrisk träning (spänst, snabba hopp etc) och trots att jag inte primärt arbetade med bålen har jag smärre svårigheter att vända på mig i sängen och dra mig upp från soffan med hjälp av magen. Sjuk träningsvärk.

6. Ta hjälp av någon för att planera din träning. Vi är många som erbjuder coachning både IRL och online. Ska du fokusera på löpning, låt någon annan fokusera på upplägget och koncentrera dig på att prestera. Jag är glad över alla kontanter som jag fått under dessa utbildningar och har således en stor bas med kompetenta löpare som jag kan anlita för att få mig dit jag vill!

IMG_7792.JPG

IMG_7793.JPG

IMG_7794.JPG

Annonser

2 svar till “6 viktiga om löpning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s