Intervaller -inte springer man väl långt då?!

Igår hade vi avslutning på min löpgrupp som jag har kört för ett gyms medlemmar de senaste veckorna. Nu blir det ett uppehåll över mörka vintern innan vi tar nya tag till våren. Jag hoppas på en massa skidåkning, snön kom nu, och självklart hoppas jag att flera vill åka med mig också!

Åter till gårdagen. Då det är väldig spridning på deltagarna i gruppen var det gäller löperfarenhet och träningserfarenhet rent generellt gäller det att ha ett upplägg som fungerar för alla. Intervaller. Det går alltid hem.

När man kör intervaller blir följdfrågan från många, men hur långt springer man då under ett pass. Det blir ju inte så många kilometer.

För det första, när du tränar intervaller, är ditt fokus då på distans eller tempo? Hur långa är intervallerna, vad är syftet med dem?

Våra intervaller igår var 3 minuter långa med en vila om 60 sekunder mellan varje. Tillräckligt långa för att utmana en löpare men inte korta nog för att kunna ligga på max hela tiden. Det orkar man inte.

Med uppvärmning och nerjogg på totalt 2,5 kilometer fick den snabbaste av oss ihop 7,3 kilometer i distans under passet, och låg även nära maxpuls flera av intervallerna. Det är bra jobbat.

Jag försöker ha samma förhållning i skidåkningen, både när jag åker själv och när jag tränar andra. Stirra er inte blinda på antal kilometer utan tänk hellre i tid eller om ni kör intervaller – vad är syftet, vad vill du uppnå? Detta skapar variation i träning och utmanar kroppen till att bli ännu snabbare och starkare!

Med detta önskar jag DIG en underbar fredag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s