Vasaloppsveckan närmar sig

På fredag startar årets Vasaloppsvecka med Kortvasan. Jag har aldrig åkt kortvasan själv, däremot var det Magnus första lopp han åkte för en massa år sedan. Kortvasan är precis som Tjejvasan 30 kilometer men istället för bara tjejer är alla välkomna att åka loppet. Det är inget tävlingslopp, utan mer en trevlig resa igenom spåret för den som vill åka för första gången och känna efter eller kanske för familjen som vill åka tillsammans.

Dag 2 är vigd åt Tjejvasan, som jag åkt ett antal gånger de senaste åren. I år byter vi däremot Mora mot New York. Lite konstigt känns det, vi har våra vänner Malin och Patrik som vi alltid bor hos, får några dagar med fullt fokus på skidåkningen, och bara insupa atmosfären där uppe. Det är så härligt. Men nästa år så lovar jag, då ska jag åka igen!

Söndag och måndag körs Öppet Spår, dvs hela långa Vasaloppssträckan men också som ett motionslopp. Inte lika många deltagare som på riktiga Vasan som går söndagen veckan därpå men fullvärdigt lopp för den som vill slippa trängsel men ändå tillgodoräkna sig loppet in en Svensk Klassiker t ex. Vårt första långa Vasalopp var Öppet Spår 2012, åter då snön kom efter 3 mil och vi knappt hade några spår på slutet. Mina inåkta pjäxor skavde sönder mina fötter och jag hade svullna blåmärken på vristerna i 2 veckor efteråt. Men det var helt klart en upplevelse utöver det vanligt och bara SÅ kul!

Ska du åka något av loppen så har du här mina 5 bästa tips för att få en så härlig upplevelse som möjligt.

1. Har du inte tränat så mycket som du önskat, slit inte ut dig sista veckan utan kör 2 ”lagom-pass” dagarna innan och bara förbered kroppen för din prestation.

2. Köp absolut inte några nya handskar eller liknande som inte är inkörda innan loppet. Självklart, glömmer du saker måste du göra det, men att få skavsår ett par mil in i loppet pga nya handskar är inte kul.

3. Ät! Ät det du brukar till frukost och ta ett litet mellanmål precis innan start. Åker du alla 9 milen, drick och ät inget under loppet som du inte redan ätit. Ska du ha sportdryck, se till att ta en välbekant variant, samma sak med gel och bars. Ont i magen är inte kul normalt heller och det blir inte mer bättre erfarenhet mitt ute i ingenstans.

4. Anlita de som kan! Kan du inte valla, se till att hjälp med detta. Bara att ha fäste på skidorna gör att du sparar så mycket energi, både fysiskt och mental, särskilt om du är nybörjare och inte har tekniken till 100%.

5. Stressa inte. Vare sig dagarna före loppet, precis innan start, och under loppet. Du tjänar inget på dig. Ta allt i din takt, staka inte iväg bakom någon för att sedan ta slut efter ett par kilometer.

Framför allt, fundera på varför du gör detta, vilka mål du har med loppet och vad DU kan göra för att din upplevelse ska bli så fin som möjligt! För min egen del, med tävlingsdjävulen kvar i kroppen sedan mina aktiva år, att prestera så bra som möjligt. 2012 var mitt år, med en placering topp 120 i motionsklassen av 10 000 startande och jag vet inte om jag kommer att kunna slå det. Annat har det varit med att ta mig an dessa 9 mil – där är det mer genomförande målet som hägrat, att orka igenom hela loppet och känna att det känns ok i kroppen när jag kommit i mål. Oavsett så ska du känna att du gör det för dig själv och det du gör i spåret är det bästa du kan åstadkomma med de förutsättningar du gett dig själv!

Vasaloppsmålet
Målet i Mora – det är ditt slutliga mål med loppet. Bestäm hur DU vill att upplevelsen fram dit skall kännas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s