Jag springer Womens Health Halvmaraton för Flickors rättigheter

Den 25.e april, knappt tre veckor dit med andra ord, är det dags för mig att ge min av vårens stora utmaning i löpväg; Womens Health halv Marathon. Det är andra året som loppet som går Östermalm och Djurgården arrangeras och i år står jag i startfållan tillsammans med tusentals andra tjejer.

Plan Sverige som jag samarbetar med sedan 3 år tillbaka när det kommer till löpning och då främst Tjejmilen är med som ”Charity Partner” för loppet, dvs Plan gynnas som förmånstagare i samband med loppet. Precis som med Tjejmilen är det Plan jag representerar när jag springer mina 21 098 meter. Om du vill läsa om mina tidigare år med Plan Sverige hittar du racerapport och annat gott här (2012- gamla bloggen), 2013 (som åskådare) och så förra året.

Barnrättsorganisationen Plan driver kampanjen Because I am a Girl till stöd för flickors rättigheter. Flickor i utvecklingsländer tillhör de mest utsatta grupperna i världen. Just för att de är flickor diskrimineras de – dagligen. Var tredje flicka i utvecklingsländer riskerar att giftas bort innan hon blir vuxen. Många av flickorna får barn när de själva fortfarande är barn. Faktum är att mödradödlighet är den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 år i dessa länder. Det vill Plan ändra på.

Det övergripande målet med Plans arbete för flickors rättigheter är att flickor inte ska diskrimineras på grund av att de är flickor. Det innebär att Plans arbete fokuserar på att motverka skadliga traditioner och sedvänjor som barnäktenskap och könsstympning, att flickor skyddas från alla former av våld och att de får möjlighet att utbilda sig. Flickorna ska ges möjlighet att välja sina egna liv.

Plan är en av världens största barnrättsorganisationer och är politiskt och religiöst oberoende. Allt vårt arbete utgår ifrån FN:s barnkonvention om barnets rättigheter som fastställer barnets rätt till liv, överlevnad, utveckling och delaktighet.

Lanseringsbild skoltjejer

Med detta i ryggen är det en självklarhet för mig att stötta Plan i deras arbete och vad passar då bättre än att kombinera nytta med nöje; springa och sprida deras budskap, inte bara här på bloggen utan även i löpspåret.

Det koncept Plan kommer att lyfta på loppet heter #förhenne (se Instagram och Twitter, och hashtagga gärna själv om du är med oss!) och handlar om att bekämpa barnäktenskap – något som fortfarande drabbar 39 000 flickor i världen, varje dag. Giftermål har förödande konsekvenser för flickornas framtid då det ofta innebär att de måste lämna skolan och bli gravida innan deras kroppar är redo. Barnäktenskap är en kraftigt bidragande orsak till att den vanligaste dödsorsaken bland flickor i utvecklingsländer mellan 15-19 år är graviditetsrelaterad. Syftet med kampanjen #förhenne är att uppmärksamma dessa flickors utsatthet, öka kunskapen om problemet och skapa engagemang.

Vad kan du göra?
Gå in på kampanjsidan plansverige.org/forhenne visa sitt stöd genom att bära Plans rosa armband, eller stötta verksamheten ekonomiskt genom att bli mobilfadder/sms’a in ett bidrag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s