Cykeltester hos Aktivitus

Nu när jag har lagt halvmaran bakom mig är det dags att ta sikte på nästa grej jag ska genomföra, nämligen Halvvättern som går av stapeln den 7. juni. Lite drygt en månad kvar och cykelfokuset har ju som sagt inte varit 100%-igt utan främst bestått av ett par spinning pass i veckan. Men nu ska jag cykla desto mer!

  

För att optimera detta var jag på besök hos testcentret Aktivitus i Solna som bjudit in mig för att visa upp centret och för att genomföra de tester som passar mig och kan hjälpa mig att komma vidare i min träning. Aktivitus vänder sig till både motionärer som elit och utför tester baserade på ditt nuläge. Är du helt otränad är det ett perfekt läge att få status på kroppen nu och sedan få ett program som hjälper dig komma vidare. För oss som redan tränar är dessa tester ett bra mått på nuläget men också för att få fram redskapen för att vi skall kunna komma vidare.

Johan som är en av personerna bakom Aktivitus tog emot mig och förklarade de tester jag skulle utföra på testcykel under mitt besök; ett laktattest, dvs mjölksyratest, och ett vo2max test, dvs maxpuls under träning. Mycket spännande!

  
Vi började med laktattestet vilket enkelt förklarat går ut på att får fram värden för den ansträningsnivå där jag kan arbeta mest högintensivt utan att kroppen börjar producera mjölksyra. Testet utfördes på cykel och Johan mätte laktatnivån på mig från start och därefter var 3.e minut genom ett stick i fingret och blodprov. Vid varje prov ökades även motståndet på cykeln för att slutligen hamna på en nivå där man tydligt såg (och kände) att det drog iväg och kroppen inte längre klarade att jobba utan att börja producera mjölksyra.

vo2max-testet, det vill säga maxpulstestet utfördes därefter. Samma sak där, jag fick börja på en nivå strax under min kända mjölksyratröskel och motståndet ökades därefter varje minut. Det blev snabbt riktigt grisjobbigt och till slut var jag uppe på en nivå där benen inte längre orkade. Det tog helt slut. En härlig känsla som tack och lov släpper ganska snabbt.

  
Efter testerna och en kort dusch senare satte vi oss ner och gick igenom samtliga testresultat. För en motionär kan tester som dessa verka rena grekiskan, jag har turen att ha pluggat en hel del träningslära och liknande och kände mig bekant med viss terminologi och kunde på så sätt tillgodogöra mig resultaten än mer. Johan förklarade ändå väldigt tydligt hur resultaten såg ut, vad de olika sakerna betydde och hur jag skulle tillämpa dessa siffror i min kommande träning. Jag kommer att få ett skräddarsytt träningsprogram baserat på mina siffror och den träningsmängd jag själv är beredd att lägga ner vilket gör att motivationen är på topp.

Jag har haft ganska bra hum och hur jag ligger i puls och var ungefär jag kan förvänta mig mjölksyra och testen visade att de verkliga värdena låg något över mitt ”upplevda” vilket i sin tur bekräftar det faktum att mycket av denna sorts maxträning ligger i huvudet. Att våga pressa sig till sitt yttersta för att prestera sitt bästa. Min akilleshäl med andra ord!

Nu är det ingen elitsatsning jag skall genomföra, men det skall bli intressant hur mycket jag faktiskt kan förbättras genom att ha en ordentligt planerad träning framför mig. Om inte annat så inför Vätternrundan nästa år som jag så innerligt hoppas kunna få plats till. Nu kommer halvan på 15 mil köras mycket på min seghet, råstyrka och vilja. Runt tar jag mig oavsett, det är bara fråga om tiden. Jag kommer också att se till att utföra samma tester senare för att se hur jag förbättrat mig – och hur jag skall kunna utvecklas ännu mer.

För er bosatta i Göteborg kan jag meddela att Aktivitus även finns där. Är du nyfiken finns det mer information om testerna HÄR.

Annonser

Ett svar till “Cykeltester hos Aktivitus”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s