2 stärkande övningar för löpare

Ikväll har jag jobbat med att sätta samman löpprogram och övningar åt kunder som behöver stärka kroppen för att klara av löpningen. Vi kvinnor är extra utsatta, särskilt efter att ha fött barn. Tankegången är ofta – Alla kan springa- och ja, absolut, det är möjligt, men efter att ha varit gravid och burit ett barn i 9 månader är det inte direkt så att kroppen är redo att springas med direkt.

Det krävs många knipövningar och stärkande övningar för bålen innan man är redo, om ens då. Kroppen måste underhållas och numer ser jag det som en självklarhet att lägga in stabiliserande övningar tillsammans med olika övningar för att stärka säte och bål, i min löpträning. Och ja, jag märker stor skillnad på hur mycket jag orkar – framför allt att jag inte faller ihop i höfterna när jag börjar bli trött under långpass.

En av mina favoritövningar är den s k Blomman så inte bara tränar balans utan även stabilitet och styrka i säte och utsida lår. Coremuskulaturen får sitt den också.

IMG_8876IMG_8878

I den övre bilden kryper jag ihop, suger in naveln innan jag sträcker ut armar och lyfter ut benet åt sidan. Tårna kan du ha i för balanserns skull men det går lika bra att göra övningen på ett ben.

En styrkeövning för en del av benet som man sällan tränar är övningen som kallas ”Musslan”. Tränar utsida lår och säte. Effektivt och jobbigt. Kräver parallella höfter och en aktiverad core.

IMG_8873IMG_8875

Du ligger på sidan, fötterna på varandra. Rak i ryggen och aktiverad core. Övre benets knä lyfts rakt upp och hålls kvar en stund innan benet sänks igen. Har du träningssällskap, be gärna hen hålla en hand strax över höfthöjd ovanför ditt knä så att du kan pressa benet mot handen för extra utmaning.

Mina kläder – Delta Compression Tights från Craft och tröja Haglöfs L.I.M kollektion.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s