Vår helg o lite tankar om flickor o pojkar o fotboll

Många tycker nog att vårt späckade schema är galet, men vi är vana. I helgen har vi klarat av inte mindre än 7 hockeymatcher sammanlagt för barnen och en heldag med fotboll för min egen del. Jag har gått den andra, och avslutande dagen av diplom-C utbildningen för fotbollstränare och är nu godkänd att träna barn upp till och med 12 år.

I och med sådana här utbildningar väcks många tankar om hur flickor och pojkar separeras i unga ålder inom idrotten och hur detta hanteras ¨på föreningsnivå men även på förbundsnivå, något vi haft chansen att diskutera med våra lärare under dagen idag.

För oss som är inne i både hockey och fotboll med en son och en dotter är detta givetvis extra intressant då vi från Jr’s lag vet hur det funkat (och inte funkat stundtals) med flickor som spelar med dem och hur himla bra det fungerar med mini och hennes deltagande i hockeyskolan som ensam tjej bland 30-någonting killar och spelet med de något äldre flickorna i ett rent flicklag. I fotbollen däremot, ja där är barnen uppdelade flickor och pojkar för sig redan från fotbollsskolan. Något som jag personligen inte alls förstår. Vem bestämmer detta och varför? Det svaret jag har fått är att killarna tar för sig mer och på så sätt riskerar man att tjejerna kommer i skymundan i blandade lag. Frågar du mig så är det rent s***snack helt enkelt. Om vi vänder på detta så kan vi ju ganska snabbt konstatera att eftersom tjejerna som oftast är några färre i antalet inom fotboll, men fortfarande skall tilldelas lika många tränare/ålderkull inom fotbollsskolan, så får ju de faktiskt mer ledartid per barn jämfört med killarna. Är detta ok?

Inom hockeyn finns inga val. Där spelar man ihop, underlaget för flickor är så pass klent, även i en förening som vår som trots allt är en av de större inom just flick- och damhockeyn med många etablerade spelare som fortfarande tränar med oss., att det finns ingen möjlighet att få ihop rena tjejlag i U-klasserna. Inte förrän på Flickor B (idag de födda 07 till 04 samt eventuella 08’or med dispens) kan man få ihop ett helt team som kan bilda lag. För att komma upp dit skall du första ha spelat 3 år med hockeyskolan i mixade lag. Det finns inget annat alternativ.

Trots att hockeyn väl ändå får betraktas som en mansdominerad idrott, även om vi mammor är på god framfart att än mer plats, är det ett fåtal som rynkar på näsan när man ser tjejer i lagen som till 99% består av killar. I samtliga årskullar. Tjejerna är precis lika tuffa som killarna, de tar för sig och på plan gör inte spelarna någon skillnad på kön. Det är vi vuxna som skapar dessa formar där barnen får höra saker och blir precis som sina föräldrar. Det är jag helt övertygad om. I vår familj är Jr väldigt van vid att ha en lillasyster som spelar hockey och han har inte heller således några som helst frågor om varför han själv har flertalet tjejer i sitt lag. Det är vardag.

En annan sak som jag reagerar starkt på att man inom fotbollen, nu snackar vi förbundsnivå, har fattat beslutet att det är ok för flickspelare att spela med killar men aldrig tvärtom. Vad är skillnaden? Säger vem? Provocerande säger jag som anser att majoriteten av våra småtjejer i vårt F08 är bättre än killarna i föreningens P08 lag. Vem bedömer?

  

Fantastiskt duktiga tjejer som möter tjejer i den så fortfarande mansdominerande sporten. Vinst i alla tre matcher igår i poolspelspremiären för mini. Jag är så imponerad av våra duktiga tjejer!

Och lite kort om annat då om helgen, min s k förkylning eller vad det nu var jag kände av i fredags försvann igår och jag ledde spinning som vanligt ikväll. Kroppen den mår bättre än på många dagar, kanske behövde jag vila lite för att komma igen lika stark som tidigare:)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s