Aktivera inre core under graviditeten

Torsdag morgon och shape-dags. Älskar dessa pass, de är som skapta för mig!

Vi är i vecka 20 och magen växer. Dock är jag själv lika förvånad över hur liten den fortfarande är jämfört med samma tidpunkt med de andra barnen.

En annan sak som jag gläds över är att jag firtfarande har sjukt bra kontroll på de inre stabiliserande magmusklerna. Dvs det som många kallar core (där det ju eg även ingår delar av ryggens muskler).

Jag ser och hör alltför många som släpper allt som heter kroppskontroll, muskelkontroll när de fått sitt plus på stickan i strävan efter en stor mage. Mysigt, absolut, men till vilken nytta? För det är inte livmodern/bebisen som gör din mage stor i vecka 10. Många av dessa blivande mammor får ont i ryggen tidigt/tidigare i graviditen och jag är övertygad att med lite engagemang i form av aktivering skulle det kunna undvikas i väldigt många fall.

Med icke-aktiverade muskler på magen (transversus som ligger längst in främst) kommer en ökad svank, se översta bilden nedan, och med det en större belastning på ryggen som inte sällan leder till ryggvärk. Jag var där själv med barn nr 1 pga en alldeles för svag, inaktiv mage. Även bäckenet tiltas och du får en konstig vinkel som kan göra ont när du går. Om vi fortsätter så trycks mycket av kroppstyngden framåt och kan ge, med ökad vikt som graviditeten som oftast medför, större belastning på knän och fotleder. En negativ spiral helt enkelt.

 
Ingen påkoppling av magen alls på bilden. Och nej, jag skulle inte se så himla allvarlig ut egentligen 😉

Om du däremot tänker följande 3 steg när det kommer till att aktivera de inre musklerna, korsetten kommer utfallet att bli annorlunda;

1. Knip som att du klipper av kisstrålen

2. Sug in området under naveln lätt mot ryggraden.

3. Tänk att du ska föra ihop området strax under troskanten mot mitten.

Med dessa tre steg kommer du lättare åt en aktivering och på köpet kommer din ”svans” att hamna mer under kroppen och svanken minskar. Mindre belastning på ryggen blir det också eftersom framsidan hjälper till att hålla upp kroppen, se bilden nedan.

Minskad svank, och en aktiverad mage. Så här ser jag ut större delen av dagen för jag tycker att det är så skönt att slippa den där svanken och ryggen som blir så seg efter en dag utan aktivering. Därför ‘r det också som många blir förvånade över att jag faktiskt är halvvägs in i graviditeten nu, det syns inte särskilt mycket om jag inte ”släpper ut allt”.

Min erfarenhet/uppfattning är att många barnmorskor, tyvärr, kan fortfarande alldeles för lite om det här med träning under och efter graviditet. Det pratas mycket om knipmuskler men när man träffar på mammor med barn i mina barns ålder som fortfarande har den där putmagen trots otaliga timmar på gymmet, det är då det här blir så viktigt att ha koll på från start! Jag minns med Norah, dvs min senaste graviditet 7 år sedan, att jag på läkarbesöket ett par dagar efter förlossning fick frågan av barnläkaren var min mage var då den i princip var helt platt. Jag hade väldigt bra koll på musklerna under hela min andra graviditet och återhämtade mig snabbare än efter första graviditeten då jag hade rejält ont i ryggen flera veckor efter. Kombinationen personlig tränare och barnmorska vore ju drömmen att ha! Något som kanske redan finns, vad vet jag?!

Om du redan har barn, oavsett ålder, och känner att kollen på musklerna är kanske si och så kan jag verkligen tipsa om den app som hjälpt mig allra mest; Mammamage-appen. Den är även perfekt för pappor/män som behöver stärka bålen lite extra.

Annonser

5 svar till “Aktivera inre core under graviditeten”

    1. Typ ja😄 o på tal om annat, tror jag såg din familj på rymmen utanför kommungränsen idag, Andys lekland för att vara exakt. Kopplade i huvudet först senare…tyckte jag kände igen det blonda gänget😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s