Yoga, live eller online? Med fokus på graviditeten

Mina första kontakter med yogavärlden kom med yogan på SATS. Året var någonstans runt 2003-2004 och jag var nyinflyttad i storstaden. Det var förkoreograferade pass på 60 respektive 75 minuter där fokus låg på flöden. Både jag och M gick på dessa pass och jag gillade det väldigt mycket. En kontrast till allt det hektiska och jag minns att vi alltid åt sushi efteråt – på den tiden när man inte hade bråttom hem från gymmet:)

När Jr föddes för snart tio år sedan, eller rättare sagt under den senare halvan av min graviditet med honom i magen, gick jag på gravidyoga på Södermalm som alltså fortfarande finns kvar och som jag kan rekommendera varmt. Den yogan tog mig igenom förlossningen utan större hjälpmedel i form av smärtlindring (lustgas som man ju bara bli konstig av) tack vare alla andnings- och avslappningsövningar.

Mellan barnens ankomst hanns det inte med så mycket mer yoga mer än ett och annat pass på SATS och sedan ute i Tyresö där vi bodde då där en kvinna höll i lugnare yogaklasser i bygdegården. Jag gick ingen gravidyogakurs före Norah utan förlitade mig helt och hållet på andningsövningarna som jag hade med mig i minnet sedan första graviditeten och det fungerade ju bra det med. Jag tror att vågar man ge sig hän åt det faktum att kroppen sköter det där med förlossning rätt bra och kan lära sig att slappna av är yogan ett utomordentligt verktyg för en smärtfri förlossning.

Nu med trean hade jag en förhoppning om att lyxa till det lite med gravidyoga på Sturebadet som Lisa talade så varmt om, men insåg rätt snabbt att med alla barnens aktiviteter inte skulle hålla om jag skulle ha en kväll inbokad (för jo, barnens aktiviteter infaller givetvis på samma kvällar och schemat läggs ut ett par veckor i taget) och yogan fick absolut inte bli ett stressmoment. Då kvittar det liksom.

Så, lösningen fick således bli en blandning av yoga-klasser på SATS och egentid hemma i form av yoga online, främst olika klasser som jag hittat på Youtube.

Sökord som jag använt mig av i mina sökningar för yoga, med främst inriktning på gravidyoga är Prenatal yoga, pregnancy yoga, och nu senaste veckorna har jag även lagt till trimester 2 /second trimester då kroppen förändras och vissa positioner behöver bytas ut från den första trimestern för att anpassa träningen till den växande magen.

Mina 2 favoriter som jag använder mycket nu är följande:

Annars är ju alltid Yogobe favoriten men just nu har jag inget abonnemang där – har du inte testat dem brukar de ha gratis prova-på dagar man kan nyttja!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s