Norska Intervaller på cykel

Häromdagen fick jag med mig M på ett spinningpass på SATS. Med kidsen hemma själv nu när de är stora nog för att klara 2 timmar utan att slå ihjäl varandra – vilket annars är status här hemma om ni frågar oss vuxna, det verkar fungera bättre när vi inte är i närheten nämligen – kunde vi för en gångs skulle träna tillsammans. Normalt är ett spinningpass där vi båda deltar den där jag instruerar och mannen sitter på första raden. Men inte idag alltså.

Tydligen var det ett intervallpass vi hade bokat in oss på, noll koll då jag i princip bara klickade i boka i appen för att få plats, med tanke på den här så kallade ”ta tag i ditt liv efter nyår hetsen som just nu pågår”.

Och det blev inte vilka intervaller som helst, utan de NORSKA.

De norska intervallerna är inget påhitt utan ett koncept som togs fram (av Hoff &  Helgerud) ett antal år sedan och har använts av bland andra delar av det Norska skidlandslaget.

Väldigt enkelt beskrivet går det ut på att man arbetar högintensivt, strax under din mjölksyratröskel (här pratar vi puls och procent av maxpuls, eller enklare förklarat den nivå av ansträngning där du kan arbeta under denna tidsperiod men ändå inte dra på dig mjölksyra. Du hamnar här någonstans runt 87-93% av din maxpuls beroende på fysisk form) under 4 minuter och därefter återhämtar dig 3-4 minuter på en behaglig nivå om ca 70% av din maxpuls. Detta upprepas 4 gånger vilket ger en högintensiv träningsmängd på totalt 16 minuter.

Varför gör man så här då?

Jo, studier visar att man under ett sådant här pass förbättrar hjärtats slagvolym, dvs mängden blod som hjärtat pumpar ut i kroppen i ett hjärtslag. Således påverkar även syreupptagningsförmågan och både instruktören, och nu även en del artiklar jag läst på nätet efter passet, menar på att man kan förbättra sin syreupptagningsförmåga med 0,5% per genomfört pass.

Att det krävs 3 pass i veckan av denna kaliber för att bibehålla den fysiska förbättringen ser jag som en del av väldigt grenspecifik träning såsom t ex längdskidor eller cykel och för en vanlig motionär som mig själv känns detta ganska oväsentligt. Sedan är det ju roligt att veta att elitidrottare inom skidåkning använder sig av liknande upplägg och det med resultat.

För min egen del körde jag passet helt på känsla. Att börja laborera med puls nu när jag är gravid känns helt omotiverat för mig. Jag skulle behövs sänka maxpulsen under samtliga pulspass för att kunna hålla mig på en bra nivå och då är det för mig personligen bättre att gå på känslan i kroppen istället. I och med graviditeten har jag uppemot 30% större blodvolym i kroppen och bara det gör ju att hjärtat arbetar hårdare för att pumpa runt allt – för att inte tala om hur flåsig jag blir under ett träningspass, eller när jag går uppför en avstängd rulltrappa!

 

 

 

Annonser

3 svar till “Norska Intervaller på cykel”

  1. Hej! Ska man inte ligga ovanför tröskeln och inte på den? För tröskeln brukar väl ligga mellan 82 och 87%?

  2. Nix. Ligger du över så kommer mjölksyran och här är syftet att öka uthålligheten runt tröskel för att på sikt få upp den!

    1. Det jag tidigare läst är att de norska intervallerna är till för att förbättra VO2 max till skillnad mot dem där man ligger på tröskeln (och som flyttar tröskeln där man orkar arbeta syresatt).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s