Besök hos barnmorskan och att Södra BB stängs ner

I fredags hade jag min första inbokade tid hos barnmorskan sedan inskrivningen i höstas. Det blev ett speciellt möte.

Alla värden och magmåttet var precis som det skulle, jag fortsätter knapra mina järntabletter som sig bör. Fick kommentaren om att jag var ”smidig” när jag slängde mig upp på britsen för magmätning. Ha, tar det som en komplimang – och med en viktuppgång på 6 kilo so far kan jag väl inte säga emot själv heller (med Felix och Norah hade jag gått upp 10-11 kilo vid det här laget och är också något som jag räknat med denna gång också men kroppen gör ju som den vill) då jag mår så finfint som jag de facto gör.

Minimini uppskattade inte avlyssningen av hjärtslagen särskilt, han kickade mest mot apparaten i frustration och hade party större delen av förmiddagen därefter också. Där fick jag liksom!

Det som tog desto längre tid på mötet var den diskussion som följer av det faktum att politiker och diverse makthavare beslutat att lägga ner hela verksamheten på Södra BB. Ursprungligen var den officiella förklaringen att man skulle flytta verksamheten till Södertälje och BB där med tanke på att man där har överkapacitet och behov av liknande verksamhet. Dock var detta bara ett spel för galleriet och det uppmärksammades rätt snabbt.

Inget flytt till Södertälje, verksamheten kommer att försvinna och inga av den anställda personalen kommer att erbjudas tjänst i Södertälje per automatik.

I nuläget har alla nya inskrivningar stoppats på Södra BB och personalen bara väntar på att ombyggnationerna skall sätta igång och med det då kommer även förlossningarna att stoppas omgående. Ingen vet dock när detta blir. Man gissar på väldigt snart.

Det som är så speciellt med Södra BB, och som så många kritiserat, är den kontinuerliga verksamhetsform/vårdform som man bedriver; från inskrivningen, genom graviditeten, till förlossning och eftervård hör du till samma barnmorska och den lilla skara av kollegor som hon har. En trygghet för alla blivande föräldrar. Att inte behöva flyttas omkring på olika avdelningar utan få föda och stanna kvar i samma rum, där även partnern får vara kvar. Inga gemensamma toaletter eller sängar i korridorer som jag hört skräckhistorier om på andra ställen.

Södra BB har ungefär 1400 förlossningar per år på de 8 rum som finns hos dem. Nu när Södra BB skall bort och SÖS ordinarie BB-verksamhet skall ta över lokalerna skall man räkna med ungefär 8000 förlossningar (de som Södra BB hanterat samt normalt antal av SÖS förlossningar totalt) på dessa 8 rum + 4 nya rum som byggs om från de nuvarande mottagningsrummen. Snabb räkningen ger ett tal om 1,8 förlossningar per rum och dygn. Med tanke på att en förlossningen inte är den andra lik och kan ta allt från några minuter till flera dygn är det inte särskilt svårt att se att detta inte kommer att hålla. Flaskhalsar kommer att bildas och vården försämras än mer.

Vinnarna i det här loppet kommer att bli politikerna och då rent ekonomiskt. Ingen tänker på föräldrarna och menar på att den sorts verksamhet som Södra BB bedriver är lyxvård. Är det lyxvård att få ha en närvarande barnmorska hos dig under hela förlossningen, att inte behöva använda sig av mediciner/medicinska instrument under förlossningen och att kunna gå hem tidigare efter en förlossningen jämfört med alla andra sjukhus i Stockholmsområdet? Det anser inte jag.

Båda våra barn är födda på Södra BB och jag kan inte tänka mig ett tryggare ställe att föda på. Men trean nu var det självklart för mig att få hela vårdkedjan på samma ställe och jag känner mig väldigt ARG på de beslutsfattare som anser att man skall ta bort en vårdform som efterfrågas allt mer och som bevisligen ger mindre komplicerade förlossningar och kortare eftervård. Hur tänker ni? En förlossning som är komplikationsfri genererar mindre pengar och därmed skulle inte Södra BB vara lönsamt – återigen visar politikerna att pengarna kommer före mänsklig välbefinnande.

Det finns mycket att läsa och mer blir det – vi har en väldigt engagerad personal på Södra BB som kämpar för sig och oss mammor och vill du läsa mer kan jag tipsa om följande länkar:

http://enbrastart.se/vad-kvinnor-onskar-av-sin-forlossningsvard/

http://www.svd.se/oka-valfriheten-i-svensk-forlossningsvard

http://www.svd.se/fel-att-strypa-alternativ-inom-forlossning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s