Längdskidor och snön som försvann

I och med graviditeten så har längdskidåkningen blivit obefintlig under den här vintern. Eller rättare sagt det som blev av den här vintern. Först kom ingen snö, sedan kunde man helt plötsligt åka och ALLA åkte och det var kaos i spåren (som det alltid är när hela Stockholm ska göra klassikern och träna intensivt) och någonstans där tappade jag lusten. Att stressa iväg och köra en mil och bokstavligen trängas i spåren med alla dessa satsande människor. Näe, då låter jag dem ta platsen och gör något annat kul istället.

Nu finns det ju knappt någon snö kvar heller vilket gör det än mer viktigt att låta de som ska åka få den plats i spåren som de faktiskt behöver.

Många googlar på träningstips inför Vasaloppet och Tjejvasan och hamnar här hos mig och egentligen är det ju samma tips som alla tidigare år:

  • Se till att ha koll på din utrustning
  • Stirra dig inte blind på antalet kilometer du åker utan fokusera på tiden. Ska du åka någonstans mellan 4 och 10 timmar, beroende på lopp, är det tiden du ska vänja kroppen vid. Har du möjlighet, åk ett ”testlopp” innan, t ex Kristinaloppet eller Engelbrektsloppet i Norberg någon vecka före Vasaloppsveckan.
  • Har du inte åkt tidigare, släpp kraven, fokusera på genomförande. Det är inte bara träningen som påverkar sluttiden utan allt runtomkring, från medåkare till väder och före.
  • Träna allsidigt om du inte kan komma ut och skida. Cykel, löpning, styrka för överkropp och bål. Men överdriv inte
  • Gör det för att du vill, inte för att någon annan utmanat dig. Det är ingen lek att åka alla dessa mil om du inte är redo. Även den mest mentalt starka kan nedslås. Det är långt till mål!

Vasaloppsmålet2014

En bild från Vasaloppsmålet i Mora i väntan på M ett par år sedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s