Är du en sån person som biter ihop

Maken konstaterade häromdagen att det väl var dags att jag tog itu med en sak som gnagt ett tag nu innan det blev än värre.

Vi pratar om min piriformis och den troliga foglossning som satt sig runt svanskotan på mig i och med graviditetens slutfas.

Och ja, jag är inte den som gnäller om fysiska känningar. Det ska gå ganska långt innan jag börjar känna mig besvärad och begränsad i den grad att jag faktiskt pratar om det med andra (läs blir gnällig). Just under graviditeten så händer det så mycket i kroppen och allt har ju sin anledning. Bäckenbottenuppluckring, annat namn för foglossning, är ju en naturlig del av hela processen som i slutändan skall underlätta för bebisen att komma ut. Kroppen är mäktig!

I alla fall så har ju denna icke så härliga (lindriga) smärta börjat ge sig tillkänna lite mer än vad som känts ok. Strålar ner mot benet och när jag började känna att det inte blev bättre av vare sig vila, stretch eller massage var det dags för nästa steg. Ett s k foglossningsbälte. Den största anledning till detta motstånd är nog att jag inte velat avlasta kroppen för mycket, och för tidigt framför allt, från att själv hantera det som sker. Dock vet jag ju av erfarenhet att bäckenet kan förbli instabilt och snett även en lång tid efter en förlossning (för mig kom smärtorna orsakade av ett roterat bäcken 4 år efter förlossningen med Norah!) och att det inte sällan förvärras med antalet barn. Så, jag bet ihop, och såg till att bli hjälpt! 

  
”SI-ledsbälten är framtagna till gravida för att hjälpa muskulaturen att hålla samman bäckenbenen vars fogar mjuknar i samband med foglossningen, den naturliga process som under graviditeten gör kvinnans bäckenleder mer rörliga. Bältet stabiliserar höftleden (SI-leden eller sacroiliaca-leden samt främre bäckenfogen, symphysis pubis).” (text från mediconline.se där du kan köpa bältet)

Lyckligtvis har jag en hel drös med relativt nyblivna mammor i min vänskapskrets och efter ett litet rop på hjälp på Facebook kom bästa K (som försett oss med babysitter också) till undsättning och mötte mig vid pendeln för avlämning av bältet. Det åkte på direkt hemma och trots min tveksamhet till att det faktiskt skulle hjälpa så verkar det vara så.

En heldag med bältet på jobbet, enda nackdelen är att bältet inte alls är särskilt snyggt och jag tyckte det var lite jobbigt att hitta nåt passande att ha på mig – får bli klänning hädanefter och bältet på under – och det känns redan bättre. Inatt har jag sovit riktigt bra och smärtan är märkbart mindre än tidigare. Min gissning är att det är främst muskulaturen runt bäcken som kan slappna av då bältet avlastar en hel del och därav försvinner en stor del av smärtan snabbt!

Nu har jag goda förhoppningar att detta åtminstone inte blir värre.

Har du haft liknande besvär?

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s