Råd för träning under graviditet

Jag fick en fråga igår om vilka riktlinjer jag har fått gällande träning under min graviditet. Mitt svar – inga.

För hur underbara de två barnmorskor jag träffat på under denna graviditet än må vara är det ganska tydligt att det fortfarande finns ett stort glapp mellan att vara expert på graviditeter och barnafödande och det här med träning.

jag kan inte ens föreställa mig hur svårt det måste vara en person som inte har träningen som en naturlig del av sin vardag, sitt liv, att försöka hålla igång under granviditeten om man inte vet hur och känner sig osäker på om det man gör faktiskt är rätt. Rädslan att göra fel kan, tror jag, snarare gör det motsatta, att man låter bli att träna det lilla snarare än att göra något alls.

Vad finns det för riktlinjer då?
Skulle du fråga mig som ändå anser mig kunna rätt mycket om träning efter all utbildning och erfarenhet, även om jag inte arbetar med det på heltid, så är följande det viktigaste:

-Har du inte tränat före din graviditet, se inte graviditeten som en period då du skall komma i ditt livs form. I det här skedet handlar det om att behålla det du har, att få tillvardagsmotionen och kroppen smärtfri.

-Har du en träningsbakgrund sedan tidigare och tycker att det är intressant med träning. LÄS BÖCKER! T ex har du Lofsans mammaträning som handlar mycket om att komma i form efter en graviditet men också innehåller tips om träning under graviditeten.

-Fortsätt med den träning du utfört innan din graviditet men ANPASSA. Om du känner dig säker med den kunskap du besitter. För min egen del innebär detta att jag har fortsatt träna på mina 3-5 pass per vecka, något begränsat i början pga. min trötthet, men att jag har anpassat övningarna allteftersom magen och övriga kroppen ändrat form.

-Anlita en PT med erfarenhet av träning för gravida. De flesta av gymmen idag har personliga tränare och med tanke på dagens utbildningsutbud har de flesta någon slags kunskap om gravida och träning. Dock, skulle jag säga personligen, är det stor skillnad på en PT som själv varit gravid och fött barn med allt vad det innebär med återhämtning och återuppbyggnad, och en PT som bara läst till sig kunskapen. En tanke att ta hänsyn till när du söker hjälp och stöd i din träning.

Det ska aldrig göra ont att träna, gravid eller ej, och där är det bara DU som kan avgöra vad som fungerar. Det är lite av den anledningen som jag inte heller gett ut några rena träningsprogram här på bloggen under graviditeten utan bara att jag anpassar mina övningar.

Rent fysiologiskt är det egentligen bara VÄRME som man bör undvika. Att bli överhettad under träningen då man generellt vet att värme, uttorkning, påverkar bebisen indirekt genom vårt välmående. Så hot yoga och liknande bör kanske undvikas, åtminstone när du kommit en bit in i graviditeten. Där brukar kroppen vara så fantastisk att den säger ifrån själv. Så har jag känt det, och slutade således med dessa varma pass runt vecka 19.

  

   
Vecka 34 idag. Bebis ska bara tjocka på sig nu, och jag med! Låt dessa veckor gå snabbt nu!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s