Knäkontroll för fotbollstjejer

Igår kväll var jag på en mycket intressant och lärorik utbildning i Svenska fotbollsförbundets regi; Knäkontroll.

Knäkontroll som ursprungligen är ett projekt i form av ett samarbete mellan SvFF och försäkringsbolaget Folksam kan beskrivas som ett ganska enkelt, men ändå omfattande, träningsprogram som syftar till att öka kroppskontrollen och således även minska risken för knäskador hos fotbollsspelande tjejer (det är i egenskap av tränare för Norahs fotbollslag som jag fick möjligheten att gå denna 3-timmarsutbildning) redan i unga ålder. Samma övningar har använts för handbollsspelare och andra utövare inom bollsporter men det är just inom fotbollen som främst korsbandsskador är väldigt vanliga ganska långt ner i åldrarna.

Studien som genomförts har visat att 15 minuters träning 2 gånger per vecka med övningar som ingår i programmet minskar risken för att knäskador skall uppstå med uppemot 75% i den kontrollgrupp om över 4500 flickspelare som deltog. Fantastiska siffror tycker jag!

I vårt lag är tjejerna 7-8 år gamla och vår plan med tjejerna är att stegvis införa stärkande övningar i vår träning, och då främst i uppvärmningen. Att kunna utföra korrekt benböj där knän och tår följer samma linje är en enkel övning, liksom samma sak men då på ett ben. För våra tjejer kommer 5 minuter per träningspass att ge ett enormt försprång i att bibehålla en stark och skadefri kropp när de blir äldre. och genom att hålla denna del kort rent tidsmässigt gör att de inte heller kommer att hinna tröttna på detta eller ens att reflektera över övningarna – de blir en del av deras träningsvardag.

Många av övningarna i övningsbanken känner jag igen från min utbildning som löpcoach och syftar till att stabilisera kring just knän och höfter tillsammans med bålstabilitet. Väldigt basic således och något som vi alla dra nytta av! Att övningarna finns i en app för både Iphone och Android är en stor fördel för oss tränare då vi enkelt kan ha med övningarna till träningen och kan även visa tjejerna då det finns videos till varje övning, dvs om vi skulle vara för otydliga. För faktum är att det är just flickorna/ eller barn generellt  i unga ålder, som är de som kan utföra övningarna helt korrekt tack vare sina rörliga leder. Det var väldigt häftigt att se under den praktiska delen av utbildningen igår!

knäkontroll

 

Annonser

Ett svar till “Knäkontroll för fotbollstjejer”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s