Slow Juicer och att få barnen att äta mer grönt

Enligt Livsmedelsverkets kostrekommendationer behöver barnen äta 400 gram grönt och frukt varje dag för att må bra. För många är det svårt att hitta inspirationen för att få i sig så mycket. Den vanligaste grönsakskombinationen tomater, gurka och sallad är vattenbaserade och därmed inte lika näringsrika. Livsmedelsverkets senaste nationella kostundersökning Riksmaten (2010-2011) visar att snittsvensken inte äter tillräckligt med frukt och grönt.


Vi har i samarbete med Philips fått hem en så kallad slow juicer med vilken jag och familjen kommer att skapa goda och spännande gröna juicer den kommande tiden, just i syfte med att öka grönsaksintaget och hitta nya favoriter för oss alla.

En råsaftcentrifug känner många till men just en slow juicer var något nytt för mig, inget jag hört talas om alls. Slow juicers är utformade för att enkelt extrahera saft, inte bara från grönsaker och frukt, utan även från blad, örter och nötter. Juicen från kallpressaren blir mer fiberrik då grönsakerna långsamt och under ett starkt tryck pressas ihop, vilket frigör fibrer, viktiga vitaminer, antioxidanter och enzymer. 

Hemma hos oss försöker vi äta varierad mat och samma gäller grönsaker. Favoriterna är gurka, morötter, broccoli, blomkål och avocado. Norah är helt klart den som äter mest grönsaker då hon är mycket mer intresserad och nyfiken när det kommer till mat generellt. Hon är också den som med mig har tagit fram den första gröna juicen vars recept ni finner nedan. Min tanke är att dela med mig av våra egenkomponerade juicer men också på recept vi gillar!

För att starta lite mjukt med att enbart juica grönsaker valde vi en helt grön juice där det även slank ner lite frukt;

Receptet ger 2 stora glas juice

1 ekologisk gurka

2 ekologiska äpplen

2 cm bit av ingefära (mer eller mindre, en smaksak – det här blev alldeles lagom för att barnen skulle gilla det)

Du behöver tvätta av gurkan, kärna ur äpplena och skala ingefäran innan allt skärs i mindre bitar och körs i slow juicern. Juicen serveras direkt, med fördel med isbitar i för att ge den svalkande somriga känslan!


Tummen upp av både Norah, maken och mig. Icke oväntat vägrade sonen smaka – han tyckte det räckte med att lukta. Gurkan kan ibland gå igenom i smak men övriga ingredienser balanserade det hela mycket bra tycker jag!

För vår del är det viktigaste att vi får i oss tillräckligt med grönsaker, näringsinnehållet mer specifikt vet vi är bra i grönsaker men är man mer intresserad finns det även en app som heter Healthy Drinks by Philips att ladda ner om man vill ha mer receptinspiration eller kanske bara se vilka näringsämnen och/eller hur mycket energi en viss juice innehåller. Appen laddar man ner kostnadsfritt till både Iphone och Android.

Är du en riktig juicemänniska och gillar att experimentera med det – häng med här på bloggen för framöver kommer jag att ha en tävling där du kan vinna en egen slow juicer. Ett tips är att redan nu börja fundera på din favoritjuice så att du har receptet redo när tävlingen kommer ut i nästa vecka!

//Detta inlägg är ett samarbete med Philips.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s