Träna tillsammans, löpning och styrka med 10-åringen hemma

Att våra barn är aktiva har väl inte undgått någon av er läsare. Ibland känner vi att tv-spelet hemma är bra för då är de åtminstone stilla en stund rent fysiskt, men som oftast är det full fart ute om det får välja själva.

Häromdagen fick Felix en sommarutmaning av sina fotbollstränare. Killarna har ledigt nu under större delen av sommaren men det skadar ju inte att röra på sig (som sagt, inget större problem hos oss) och jag såg detta som en chans till lite egentid med Jr och att få visa honom rätt teknik både när det kommer till löpningen ( är man utbildad löpcoach så är man) och styrkeövningar.

En kortare joggingrunda blev en kortare löprunda. Felix pinnade på i 1,6 kilometer i 6 min/km tempo vilket var betydligt snabbare än jag hade kunnat föreställa mig. Han pratade konstant och till skillnad från mor sin som inte sprungit längre än 30 sekunder i taget sedan lillebror föddes verkare han inte påverkas särskilt av tempot. För min egen del blev det en bra runda då jag hade inga som helt problem att aktivera bäckenbotten, dvs knipa, och jag kände mig stark.

Väl hemma körde vi några styrkeövningar som killarna kört under sina ordinarie träningar. (Min personliga åsikt är att man inte bör lägga så mycket fokus på att barn skall köra specifika styrke och fysprogram i den här åldern men att göra dem uppmärksamma om kroppen och att få kännedom om hur kroppen rör sig är viktigt för att i det långa loppet undvika skador. Rörlighetsträning och enklare styrkeövningar där balans och koordination ligger i fokus är bra. Liksom att stärka knän och omkringliggande muskulatur. Men att springa intervaller som en tok är mer mental träning är fysisk i denna ålder. Därför tycker jag att de övningar vi gjorde idag var alldeles utmärkta för syftet.)

Inför varje övning gick vi igenom teknik så att det blev rätt. Lika bra att få det så från början tänker jag.

2 minuter planka. Här körde vi i 30 sekunders intervaller för att hålla tekniken.


20 utfallssteg, tränar balans och koordination samt rörlighet.20 mountain climbers, tränar utöver styrka även rörlighet och koordination.20 fällkniv med benen där träningskompisen skickar iväg benen och du håller emot. Styrka och balans.20 armhävningar som tränar styrka och rörlighet i överkropp.
20 burpees. För mig som vuxen både flåsigt och jobbigt rent styrkemässigt. För Felix verkade det mest vara kul, han studsade upp och ner som en boll (därav suddigheten i bilden).

Stretch är viktigt, annars blir man stel sa Jr och körde en egen yogavariant efter passet! Observera foppatofflorna på mina fötter, allt går att styrketräna i så här på semestern. Sprang gjorde jag däremot i mina löpskor, där går gränsen.

Eftersom våra barn är så galna vinnarskallar båda två, och även Norah ville träna styrkedelen – springa, det orkar hon inte säger hon, fick vi dela upp dem så att inte varje moment skulle bli en tävling. Således fick jag köra alla övningar ett varv till vilket gjorde dagens träningspass till ett alldeles perfekt sådant för min egen del. Dubbelt upp med sällskapet också och på torsdag gör vi det igen. Då är det tydligen Felix som bestämmer var vi ska springa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s