Tillbaka i vardagen och det där med att hinna med allt

Imorgon börjar skola återigen för våra stora. Den yngsta av dem i tvåan och F som går upp till mellanstadiet i och med fjärde klass. Sommarlovet har gått i rasande fart och nu är det dags för vardag igen, eller ja, åtminstone för den vardag som innebär skola och fasta tider samt alla träningar som sätter igång igen.

För min egen del fortsätter föräldraledigheten ännu ett tag – den slags vardag som fungerar alldeles ypperligt just nu.

Med 3 barn känner jag mig rätt rutinerad vad det gäller det här med planering av min tid, familjens tid och framför allt barnens tid – det vill säga aktiviteter – som allt mer tar över den tiden som kanske kunde klassas som egentid eller rent ledig tid. Hur gör vi för att fixa detta? Planering är A och O men just några praktiska saker som underlättar vardagen.

(Frågar du min man får du nog svaret att jag är ett kontrollfreak ut i fingerspetsarna.)

  1. Boka in träningen i kalendern. Lika viktigt som det är att man bokar in jobbmöten, lika viktigt är det att ha planerat in träningspassen i livspusslet. Då blir de av.
  2. Och lika viktig som träningen är, är även de träningsfria dagarna. Vi som har barn som idrottar mycket ser ofta till att ha våra träningsfria dagar de dagar som barnen har som mest. Då blir inte vår träning ett stressmoment den dagen.
  3. Maten. För oss den viktigaste av de mer ”få familjelivet att fungera”-punkterna. Vi har matkasse som levereras varje söndag kväll. Då ser jag vad som finns i den och på måndagen kan jag kompletteringshandla om det behövs. Behövs det, kan jag även tillaga måndagens middag redan kvällen innan för att inte behöva stressa med det samma dag.
  4. Tvätt & städ. EN tvättdag (ok, nu med bebis tvättar jag kanske en tvätt med bebiskläder varannan dag då vi har en kräkbebis hemma). Jag blir tokstressad av att ha en massa tvätt hängandes hela tiden. En dag då man tvättar allt o så viks det undan dagen efter. Samma med städ. Vi har prioriterat städhjälp varannan vecka vilket jag tycker är helt fantastiskt. Däremellan byts det handdukar och dammsugs lite men även här är det skönt att slippa stressa (mental träning för mig som helst slipper dammråttor – några är ok under soffan!)
  5. Dela upp er. Vi har en uppdelning här hemma när det kommer till vardagsbestyren och även när det kommer till barnens aktiviteter. Maken sköter det mesta med jr’s aktiviteter (jag tar givetvis mycket där nu när jag är ledig) och jag sköter Norah. Det blir liksom dubbelt så mycket tid för allt då vi är två som kan dela på allt än att hela familjen hela tiden måste hänga ihop till träningar, matcher, storhandling etc. Självklart gör vi saker tillsammans, hela tiden känns det som, men återigen – stressnivån minskas avsevärt om vi kan nyttja tiden optimalt. Med så pass stora barn som våra behöver vi inte heller alltid stanna kvar på träningar utan kan nyttja den tiden till att göra ärenden eller träna själva.

Denna vecka har jag roddat med hockeyläger för bägge barn. Tidiga mornar som förberett dem för skolstarten, de har varit i ishallen klockan 7 varje morgon till sena eftermiddagar så skolan känns nästan lite lättare i det avseendet.


Norah stod i mål. Ensam tjej med ett trettiotal killar. I år bildar de lag på riktigt! Felix kör vidare med sitt Team06.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s