Babysimma – tredje gången gillt

Då vi bor i en skärgårdskommun och har max 10 minuter till havet tycker vi att det är oerhört viktigt att våra barn kan simma. Vi är inga jättefrekventa besökare av simhallar mer än när andan faller på och då är vi där jämt, men även där blir det ju väldigt mycket smidigare när barnen kan simma. Det blir roligare om inte annat, för vakta dem måste man göra oavsett. Därför har även Charlie börjat med det första steget mot simkunnighet genom att börja på babysim.

Både Norah och Felix gick på babysim hos Vattenhuset från att de var väldigt små. Krav för att börja på babysim för nybörjare, första gruppen, är att man är minst 12 veckor, väger minst 3,5 kilo och att naveln är läkt. De två sistnämnda faktorerna passerade alla våra barn efter en vecka och således var det åldern som fått styra starten på babysimmet.

Avståndsmässigt har vi två anläggningar inom samma avstånd, Tyresö, där vi simmat med storbarnen, och Älvsjö, valde vi Älvsjö då det är nyare och fräschare. Eller väldigt fräsch och fint om du frågar mig. Varmt omklädningsrum, bra duschar och trevlig miljö. Tyresö var ganska kallt och rätt slitet redan då när vi gick där med barnen (slutade runt 2010 när vi flyttade till Tyresö).

Felix och Charlie är väldigt lika varandra i reaktionerna. Bägge älskar vatten och i torsdags då Charlie simmade för första gången var han mer vild är lugn i vattnet. Norah var mycket mer reserverad vill jag minnas. Först fick vi byta tid då den första tiden inföll mitt i hennes sovtid och hon skrek de 2 första gångerna. Därefter fungerade det också bra även om hon mest föredrog att ligga still i vattnet (och njuta).

Kan man inte gå och simma i en simhall då tänker ni?

Jo men absolut, det kan man, men jag skulle aldrig ta med mig bebis till en simhall i den åldern han är i nu. Simhallarnas bassänger innehåller betydligt mycket mer klor än dessa undervisningsbassänger. Du kan inte bestämma vilka andra som befinner sig i en allmän simhall vilket gör det väldigt stökigt och högljutt stundtals medan det i en babysimgrupp är max 8 bebisar + 1 förälder i vattnet. För bebisen blir den stund man är i vattnet, 30 minuter lektionstid, en utmanande stund och kan man då undvika störningsmoment av en massa andra människor gör det badstunden än mer givande. Jag uppskattar det lugn som infinner sig under lektionstid när man som förälder är i vattnet och bara behöver fokusera på bebisen.

Nackdelen. Priset.

Det är inte gratis med babysim, det är det inte. Jag minns att jag gjorde en mindre marknadsundersökning för att se var det var mest lektionstid för minst pengar men närheten till Vattenhuset gjorde då (2006, Felix 3 månader på våren) att vi valde dem och där blev vi kvar. 1400 kronor för 7 gånger är vad vi betalar nu och det har inte ändrats särskilt sedan vi gick första kursen. Min tanke är att gå babysim nybörjare samt steg 2 nu fram till jul och sedan steg 2 och 3 till våren. Därefter är det minisim och simgrupper som följer och jag tycker att det är väl värt pengarna.

Simkunniga blev våra barn ganska tidigt. Felix slängde armpuffarna vid 7 års ålder om jag inte minns del och då kunde inte heller Norah vara sämre – minns att hon är 2,5 år yngre – så samma dag slängde även hon sina och sedan dess har de simmar mer eller mindre bra. Sedan förra året har vi tagit simborgarmärket med barnen för att få dem att förstå hur mycket som faktiskt krävs för att få kalla sig simkunnig (200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg).


Våra två äldsta på sina första undervattensfoton från babysim nybörjare, 2006 respektive 2009.

//Inlägget är inte sponsrat och således är samtliga åsikter och bilder mina egna.

 

Annonser

Ett svar till “Babysimma – tredje gången gillt”

  1. Håller med om hur viktigt det är med simkunnighet! Vi gick kurser med den äldsta, men hon blev ständigt sjuk och i slutändan var vi väl på 4 lektioner. Istället har hon simmat mycket utomlands och slängde armpuffarna när hon var 5 ungefär. Den lilla är nu 4,5 och inte lika villig att ge ifrån sig sina (eller ens försöka utan) – vilket iofs kan bero på att det är Elsa och Anna på dem… Men det kommer nog. Hon är i alla fall inte rädd för vatten och hyfsat bekväm med att hamna under ytan.

    Och vanlig bassäng med de små? Dels är det oftast rätt kallt och om inte är det ju kaos med alla andra barn som hoppar, skvätter och tjoar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s