Träning – en social grej eller egentid? Så här tänker jag

Jag tänkte på det här igår när Charlie och jag var på veckans andra Strong mama pass på SATS i Farsta. Ett riktigt poppis pass, mitt i veckan och klockan 11 då ju de flesta med andra barn i förskole-/skolåldern har hunnit med lämningar och hinner till passet utan att stressa. Massor med mammor, de flesta med bebisar, och några som kommer med sina vänner.

Det jag fastnade för här är tanken på varför man tränar, eller går och tränar var man nu gör det? För många är det en social grej, för andra en stunds chans till egentid.

I vår vardag just nu är dessa pass dagtid den enda möjligheten för mig att få till ordentlig träning eftersom 6 av 7 eftermiddagar eller kvällar är fyllda med barnens aktiviteter. Jag gillar att ha ett pass avklarat redan före lunch för då har jag eftermiddagen fri och behöver inte stressa iväg på kvällen och bara möta M i dörren, som det kommer att bli när vi återgår till jobbet båda två (om sådär hundra år säger vi!). Således är det inga halvdana pass jag ser till att få utan jag ger järnet under den timmen passen varar. Så även på Strong mama.

På Strong mama är tanken att bebisarna medverkar på passet, genom att ligga glada på en filt i mitten av salen – och redan där är Charlie inte ett normalfall. Inte en chans att ha är nöjd med att ligga still på en filt i 60 minuter. Inte en chans. Och då förstår ni hur effektiva mina pass skulle bli om jag skulle låta honom ligga där för att efter 5 minuter behöva lyfta eller flytta på honom. Inte alls. Därför får herr C hänga med snällt runt i den cirkel av övningar som passet består av i sin bilstol. Då ser han mig hela tiden, han sitter nöjt i stolen och har både leksak och napp lättillgängligt samtidigt som jag får kvalité på min träning. Win win.

Nu är ju denna blogg inriktad på träning och ett aktivt liv vilket innebär att jag kanske ser lite mer seriöst på träningen än andra, vad vet jag?! De som kommer till gymmens gruppträningspass och pratar sig igenom passen med sin vän de kom dit med? Jag har lite svårt för den sorts personer. Ärligt. Jag respekterar att man inte ser på träningen som jag men att gå på pass och pladdra igenom varenda övning, det är rätt irriterande för de andra deltagarna samtidigt som den ansträningsnivå man lägger sig själv på är inget att hurra för! Men återigen, min åsikt och denna person kanske är nöjd med att bara komma dit. Personligen tycker jag att det är waste of time.

Intressant är det också att notera att dessa pratglada kompisar verkar ha de barn som är mest missnöjda med att vara på plats, dvs de barn som behöver tas om hand mest, och således minskar träningstiden för mammorna även här.

Jag gillar att åka till gymmet, träningen med kompisar, men vill absolut inte klistra mig fast på någon annan på ett pass utan pratar hellre efter passet. Under passet är det hundra fokus. Tränar M och jag tillsammans på samma pass kan vi småprata innan men absolut inte under passet mer än när vi vrålar på varandra om att vi måste öka tempot.  Minns med fasa hur en bekant, avlägsen sådan, försökte föra en konversation med mig mellan intervallerna på spinningpasset. Herregud, då sa jag faktiskt till att vi kunde prata efter passet. Det går liksom inte.

Kalla mig osocialt social. Älskar träning i grupp men behöver inte samtala medan jag tränar. Annat är det när jag går en långpromenad med en kompis. Då är ju själva syftet med promenaden att komma iväg, få upp flåset lite, och prata om ditt och datt. Perfekt där och då.


Imorgon ska jag göra ett försökt att vara så där otroligt osocial och skicka in Charlie på mini SATS för första gången medan jag tar mig igenom ett 30 minuters spinningpass på lunchen. Funkar den stunden bra försöker vi förlänga med ytterligare 30 minuter direkt efter med ett core pass. Och där ni, där kommer ni inte att få höra många ord från mig. Då är det full fokus på träningen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s