Balans i barnens träning – aktivitet, vila och skador

Våra barn tränar väldigt mycket just nu. Det är en slags mellansäsong då hockeyn har börjat medan fotbollen fortfarande pågår. Vi föräldrar, i samråd med tränarna, har den dealen att under fotbollssäsongen prioriteras fotbollsträningarna och matcherna likaså vilket kort och gott betyder att är det både fotboll och hockey just nu är det fotbollen som går före. Och med en förhoppning om ett gott samarbete mellan fotbollen och hockeyn kommer inte heller vinterns inomhuscuper i fotbollen att krocka med hockeyn – och skulle det mot förmodan göra det är det Felix som har sista beslutanderätten på detta. Inte vi vuxna.


För Norah som också spelar fotboll och hockey, men det sistnämnda i två lag (ett ungdomslag, dvs det som vi kallas pojklag där hon är en av två tjejer och ett rent flickor b lag med spelare i åldern 7-10) är det en hektisk period just nu. Som utespelare i ungdomslaget vill hon vara med på veckans 2 pass medan hon som målvakt vill få sin träning i flicklaget. Fotbollen tränar 2 gånger/vecka mer eller mindre året om. Oavsett om säsongen pågår eller ej. För Norahs del kommer vintern bestå av ishockey, fotbollen tar vi som den kommer lite – vill hon och tiden finns så blir det så, annars inte.Anledningen till dessa rader är en mycket intressant artikel jag stötte på via Facebook igår och handlar om att barn och ungdomar tränar väldigt mycket planerad idrott (spontanidrotten försvinner allt mer) och att vilan uteblir, skador uppstår och hur man skall komma i bukt med detta? Hos vem ligger ansvaret?

Att begränsa sina idrottstokiga barn är ungefär det värsta vi kan göra, i alla fall om du frågar våra barn. Det har väl hänt en och annan gång att vi i stundens hetta hotat med att ”du får inte träna eller spela match om du inte uppför dig” vilket är att likställa med jordens undergång. Att ta till knepet om att ”ringa tränaren” vid eventuellt tjafs hemma fungerar också klockrent. Det är då man inser hur viktig idrotten och vännerna där är för våra barn, för det är mycket tack vare gemenskapen i lagen som våra barn älskar det de gör.

Vi är engagerade i tre olika föreningar, 2 inom fotbollen och 1 i ishockeyn och i de lag där våra barn är aktiva har vi barn från olika delar av kommunen. Det är inte 10 barn från samma klass och inte ens skolan utan barnen blandas hejvilt vilket gör att när våra barn kommer till träningen är det mycket det sociala som lockar, så väl som träningen i sig. Träningen och matcherna är det de älskar – allt annat är bonus.

Skador? förekommer de? Självklart.

Samtidigt har var och varannan familj en studsmatta på sin tomt och jag tror nog att skadefrekvensen där är högre än inom fotbollen och ishockeyn i denna ålder som våra barn befinner sig i.

I ishockeyn är det mest Felix som åker på smällar – han tenderar att krama sargen ett par gånger under en match, mest för att han alltid är där det händer saker och att han inte tvekar en sekund att kasta sig in i tuffa situationer. Det är så han är. Samma sak i fotbollen där han tyvärr är lite mindre skyddad och oftast är det hans knän som åker på stryk.

För Norah är det än så länge relativt skadefritt om vi bortser från blåmärken lite varstans. Hon är den tuffa av våra två.

Hur förebygger vi skador?

Inom hockeyn, som jag inte är jätte insatt i, handlar det mest om att rent tekniskt kunna hantera situationer där du blir fysiskt utsatt av en motspelare. Att parera en knuff eller att lära sig ”rätt sätt” att åka in i sargen på (det finns ett sådant, tro mig!). Som fotbollstränare för Norahs tjejlag skadeförebygger vi genom att lära tjejerna knäkontroll som även omnämns i artikeln – och som jag skrivit om tidigare. Att redan i tidig ålder få in den (tråkiga) prehabträningen är otroligt viktigt för att stärka kroppen men framför allt för att lära, i det här fallet, fotbollsflickorna kroppsmedvetenhet och hur de själva kan träna upp kroppen till att hålla läng(r)e.

Vilan

Vilodagarna är just nu få, Felix är tränings/matchledig måndag, onsdag och söndag denna vecka. Norah tränar måndag, onsdag, torsdag och söndag vilket är i överkant men det är alltså med 2 idrotter/barn.

När våra barn inte har träningar vill de gärna cykla ner till konstgräsplanen som vi har ett par minuters cykeltur hemifrån – och frisk luft och fotbollsskoj med kompisar säger vi inte nej till. Inte heller till att de timme efter timme studsar i studsmattan i drömmen om den perfekta volten. Det är inte ofta de är still. Då handlar det mer om att vi vuxna sagt stopp till att gå ut mer den dagen och föreslår att de lägger sig i soffan för en stunds tv-tittande eller spel på tv-spelen. I vår familj är inte tv-spelen något skadligt, snarare en möjlighet för oss vuxna att få de yngre att ta det lite lugnt rent fysiskt och låta kroppen vila.

Det är något skevt med att det som inaktiverar så många barn i dagens samhälle, bidrar till ökade problem med fetma och så vidare, är det som håller våra barn still, det vill säga är något positivt för våra barn. Det finns ett mellanting där emellan och det är den spontana idrotten. Denna spontanitet som i viss mån förekommer hos oss när barnen strålar samman för fotbollsspel på plan med kompisarna eller cykelturerna våra barn tar till och från skolan dagligen de 5 minuter det tar enkel väg (busskort köps möjligen till vintern när det blir mörkt och kallt) men det är helt klart de styrda, planerade aktiviteterna – dit man som förälder förväntas köra barnen med bil – som tar den största delen av aktiv tid hos våra barn.


Spontanidrott – cykel i Sälen (dvs planerad för den dagen, men ändå spontan i det avseendet att aktivitetsnivå bestämdes av dem själva – fullt ös!)

Hur tänker du, oavsett om du har egna barn eller ej?

 

Annonser

2 svar till “Balans i barnens träning – aktivitet, vila och skador”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s