3 varianter av en hatövning – armhävningar

Det finns få övningar inom styrketräning som jag verkligen avskyr så mycket som jag avskyr armhävningar. En enkel övningar som armhävningar är en sån otroligt jobbig övning när den utförs korrekt.

Det finns 3 olika svårighetsgrader för armhävningar som jag visar nedan. Armhävningarna handlar mycket om teknik och bålstabilitet. Rätt placering av händer (tänk armbågar 30 grader ut från kroppen) och aktivering av hela bålen – och känslan av att trycka bort kroppen från underlaget genom att spänna bålen.

På knä, startposition stående på alla fyra. Den allra enklaste varianten där det är minst belastning på bålen. Denna har jag börjat med efter min senaste graviditet.

På knä men med längre avstånd mellan knän och axlar – här löper det en rak linje mellan knän och huvud. Högre belastning på bålen och en mellanvariant.

På tå. Den jobbigaste varianten. Full aktivering av bål på högsta nivå och kontroll på resten av kroppen är A och O.

Tyvärr verkar de flesta tro att en lättare variant av en övning inte ger samma effekt i träningen. Tvärtom säger jag. Gör en övning korrekt och hitta muskelaktiveringen till 100% istället för att göra en övning som du kanske klarar av 1 eller 2 repetitioner av och sedan tar det slut.


Ostkroken. Se hur rumpan putar och svanken som jag har. Magen putar och aktiveringen i bålen är nästintill obefintlig.

Hand upp alla ni som antingen sett någon eller själva böjt er som en ostkrok för att utföra armhävningar på tå bara för att det är det man SKA. Jag räcker upp handen här i skrivande stund.

Under måndagens strongmama pass körde jag 5 armhävningar av första alternativet varvat med 5 av alternativ 2. Mina armar var helt slut efteråt. Armhävningar är min akilleshäl och något jag verkligen skall fortsätta att jobba med.

Vilken är din hatövning?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s