Syskon & föräldrar – tvingas in i idrottens värld?!

Jag överhörde ett samtal på Norahs poolspel i ishockeyn i går. Några föräldrar i motståndarlagen som beklagade sig över det faktum att hockeysäsongen var igång och nu var helgerna uppbokade med aktiviteter.

Det de verkade tycka var mest jobbigt var det faktum att stackars syskonen till utövande barn var tvungna att hänga i kalla ishallar och att deras behov inte kom i första hand. Hmm.. I dessa fall verkade det vara 2 föräldrar med för varje barn, åtminstone de som pratade om problemet, och då tänker jag, stanna hemma med de andra barnen om det då är ett så stort problem. I annat fall, låt syskonen följa med, hitta nya vänner och lära sig att lek och umgås med andra utan att föräldrar hela tiden skall planera all lek och hålla barnen nöjda. Det är ju trots allt du som förälder som bestämmer, eller hur!

Hur gör vi då, vi som är iväg jämt och ständigt? Ett mycket enkelt svar på den frågan, vi delar upp oss. Är vi bara en förälder hemma så får alla följa med. Inget snack om saken.

Nu har vi fördelen med att ha barn som älskar idrott och även om Jr kan verka något motvillig till att följa med på lillasysters matcher är det ändå han som står på första parkett och noggrant analyserar hela matchen och kommer med beröm till lillasyster för saker som hon gör på plan. Han är jättestolt och samma gäller lillasyster. Hon är den första som kramar om Jr efter en match. Enda gången de håller riktigt sams.


Årets radarpar.


Vem tror ni inspirerade henne en gång i tiden?

Med lillebror så är läget än mer förutbestämt. Han får helt enkelt hänga med, det finns inte så många andra alternativ. Han var 6 dagar första gången som han var med på match – jag är tränare i Norahs fotbollslag som ni vet och då jag mådde bra efter förlossningen såg jag ingen anledning till att inte vara med – och ammades i halvlek innan han sov vidare i vagnen med M som körde den. 2 veckor gammal fick han följa med på en 3-dagars fotbollsturnering nere i Malmö med Felix lag. Inget konstigt med det heller, liksom under förra helgens matcher då han fick hänga i bärselen på min mage under matchtid då vagnen inte lockade.

Malmö som nyfödd …


…och lite senare på storebrors sommarhockeycamp.

Som det är nu så tränar bägge storbarnen många av gångerna direkt efter varandra och då M jobbar är det jag som sköter träningsbiten, dvs kör barnen dit och hem om jag inte är tränare. Oftast är vi kvar i ishallen eller vid fotbollsplan. Tiden i vagn blir stundtals lång för Charlie men han trivs som fisken i vattnet och ju äldre han blir, ju roligare tycker han att det är med alla andra människor runt omkring. Jag ser fram emot nästa sommar när han knatar omkring med en egen fotboll eller en liten hockeyklubba och puck.

Självklart måste man respektera syskon ju äldre de blir och om de uttryckligen inte vill följa med, men många gånger går det ju att ha ganska roligt vid sidan av planen med andra syskon som är med, ta med spel som man kan spela med, lyssna på musik eller kanske titta på film på en surfplatta. Så gör ju även vi vuxna ibland när vi känner att passen i kalla hallar blir långa och orken inte finns.


Vem vill inte hoppa i snö i augusti? (Det fanns en tid då N faktiskt hade rosa tyllkjol på sig…)

Sedan kan det ju för vissa kännas jobbigt att veta att helgerna blir fullbokade med matcher och cuper men så är det i livet, man får välja det som passar. Då det är vi föräldrar som bestämmer blir det ju så ibland att barn som skulle vilja hålla på med en idrott, inte ”får” det då föräldrarna inte är beredda att låta barnens aktiviteter ta den tid det faktiskt tar. Det respekterar jag även om jag är av den åsikt att det går alldeles utmärkt att ha ”sitt egna liv” kvar samtidigt som barnen får ägna sig åt det de vill. Det tycker jag att vår familj är ett väldigt bra exempel på, vi bland många andra!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s