På plåten – 2 snabba maträtter för hela familjen

Hur tiden skall räcka till när jag åter börjar jobba vet jag inte, jag tycker att vi har fullt upp med att hinna med alla träningar, tvätta kläder och laga mat där emellan. Men det går, med lite mycket planering, och det lyx att jag kan förbereda kvällens middagar redan kring lunch så att alla kan äta när det passar dem (före träning, middag och mellis byter plats, efter träning eller jobb – ja, ni förstår).

Något som är väldigt smidigt i matväg och tillagar sig självt nästan är mat på en ugnsplåt som nedanstående två ”rätter”. Känns lite fel att kalla dem rätter då de är regelrätta ihop plock av diverse ingredienser och kan således kombineras i oändlighet så att det finns något som passar alla familjens medlemmar. Våra barn äter det mesta, gnälligt är det oftast med varma grönsaker och just därför blir det mest proteiner och kolhydrater från pasta/ris/potatis för dem i rätter som dessa. Dock får de mycket smak från grönsakerna i rätten och till slut har de vant sig med grönsakerna och äter dessa också!

Med 100 järn i elden och en bebis som kan ändra sig från glad och nöjd till ett minimonster på 2 röda är mat som tillagas i ugnen perfekt för oss just nu. Jag behöver inte stå vid spisen och vakta utan timern ringer när maten är redo. Ett stort bonus är att det blir väldigt mycket mat av en sådan här sats och matlådor går åt varje dag då M äter gärna matlåda på jobbet och jag när jag är hemma.

Lax med grönsaker och ris

 • En laxsida, storlek utifrån antalet personer som skall äta, hos oss 600 gram för 4 personer varav 2 barn.
 • 1 broccolihuvud
 • 1 blomkålshuvud
 • 1-2 paprikor
 • salt&peppar
 1. För att slippa att fisken fastnar i plåten, lägg gärna en aluminiumfolie eller bakplåtspapper underst. Lägg fisken på mitten.
 2. Grönsakerna skär du i mindre bitar och blandar med lite olja, salt och peppar. Lägg ut grönsakerna runt fisken.
 3. In i ugnen på ca 200 grader i 20 minuter, ca, innan du serverar detta med förslagsvis en sås på matyoghurt där du rivit i lite citronskal.

 Kyckling & potatisgratäng

 • 600 gram färsk kyckling, innerfiléer eller vanliga funkar lika bra båda två
 • 600 gram potatis
 • 1 röd lök
 • basilika
 • salt&peppar
 • vitlök
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 4 dl matlagningsgrädde (kan bytas ut mot hälften vatten/hälften vitt vin)
 • 1 dl riven ost
 1. Skiva potatisen och lägg ut i en stor ugnsform/plåt.
 2. Strimla rödlöken fint och hacka vitlöken. Blanda i med potatisen.
 3. Strimla kycklingen i mindre bitar och blanda allt noggrant.
 4. Krydda med salt&peppar och basilika.
 5. Häll på matlagningsgrädde alternativt vatten/vin.
 6. Strö på ost på blandningen och ställ in i ugnen i ca 40 minuter.
 7. Servera med grönsallad till.


Självklart är det jättegott att, i rätter som dessa, använda säsongens grönsaker, och är halva familjen exempelvis vegetarianer eller inte äter rött kött kan du enkelt göra en hel sats med tillbehören men sedan dela upp dessa i två formar och ha i olika proteiner i respektive. Mycket smidigare än att stå vid spisen med dubbla stekpannor och laga mat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s