Krämpor efter förlossningen – kom i form igen

Foglossning är ett ämne du knappt hör innan du blir gravid och under graviditeten är det snarare tvärtom, har du INTE hört talas om det, eller råkat ut för det av någon grad, är det konstigt. Så var det för mig också. Jag har haft 3 väldigt lätta graviditeter om vi ser till krämporna. Lite ryggbesvär, sammandragningar någon gång då och då och fogarna som besvärat, men inte mer än att jag bitit ihop. Det är ju trots allt för en väldigt god sak det känns lite jobbigt i kroppen och det mesta går över när bebisen är ute.

Men det här med fogarna kan vara lite besvärligt, och ibland förvärras det till och med efter förlossningen. Det har varit fallet för mig de senaste 2 graviditeterna.


Relativt nygravid, kört löpintervaller (löpning i normaltempo varvat med gång) på band. Stark.

Jag är ingen expert men tänker att jag försöker förklara utifrån mina erfarenheter och hur jag igenom träningen kommit till att ha en start kropp som är smärtfri.

  • Under en graviditet frigörs en massa hormoner som gör att bäckenbotten luckras upp – allt för att möjliggöra en förlossning på naturlig väg.
  • Detta medför att bäckenet som är en väldigt stabil del av kroppens mitt blir instabilt och två instabila delar som inte samarbetar blir väldigt svajigt och kan således trycka, skava och ila när man rör sig eller sitter still i samma position en längre stund.
  • När bebisen blir allt större och förlossningen närmar sig sjunker huvudet längre och längre ner (vi utgår från en normal bebis som ligger med huvudet neråt) och många gånger stabiliserar huvudet bäckenet och smärtor man upplevt tidigare kan avta.
  • Under en förlossning börjar bebisen röra på sig och ju närmare bebisen är att födas, desto större blir påfrestningen på bäckenbotten som varit stabiliserat av huvudet men nu börjar ruckas på igen. Här har jag upplevt smärtor mellan värkarna som varit 100 gånger värre än själva värken i sig. Min senaste förlossning, med Charlie (kan läsas om HÄR) blev väldigt mycket jobbigare just på grund av detta.
  • Efter förlossningen är ofta kroppen väldigt hög på hormoner, endorfiner, you name it, och det onda blir en bisak. Då känner man inte heller av smärtorna från bäcken.
  • När kroppen börjar återhämta sig drar muskler ihop sig mot normaltillstånd och allteftersom tiden går och gravidhormonerna, amningshormonerna och det andra lämnar kroppen blir vi allt mer lika en icke-gravid status. Här börjar vi också träna lite mer säkerligen och det är då det brukar börja kännas av om det känns. Foglossningen.


Bild från ett av de sista gymbesöken innan Charlies ankomst.

För min del har foglossningen alltid gjort mer ont efter graviditeterna. Jag är stark i kroppen av all träning men inte ens det har hjälpt alla stunder. Att våga backa i sin träning och göra de (jättetråkiga), men jättebra, stabiliserande övningarna för bålstabilitet är det bästa. Vidare är det jätteviktigt att man inte gör övningar där du belastar bäckenet enbart på en sida utan belastningen skall vara densamma på bägge sidorna, på ren svenska – stå med benen axelbrett och ha samma tyngd på bägge benen!


Spinning/cykling är en bra träningsform när du sitter ner. Bäckenet hålls på plats till största delen. Samma motstånd på bägge sidorna.

Största anledningen till varför jag skriver detta är att jag, återigen, hört så många nyblivna mammor som inte är några elitidrottare utan sådana som joggat 5 kilometer 3-4 ggr/v sedan första barnet (lägger absolut ingen värdering i detta utan bara ett exempel på en väldigt normalt småbarnsmamma som springer då det är det enda hon inte behöver boka in utan kan göra det när tid finns) börjar jogga 4-5 veckor efter förlossningen ”för att komma ut och röra på sig”. Tänk då att kroppen säkerligen även är några kilo tyngre så pass nära inpå en förlossning. Hur tror ni att bäckenbotten mår? Såklart att den inte är återhämtad. Att jogga långsamt är inte att ta det lugnt, det påfrestar kroppen lika mycket som snabbare löpning och är du dessutom svag i bäckenbotten riskerar du inte bara att få en lång rehabilitering av bäcken utan också problem med urinläckage och i värsta fall framfall.

Denna hets om att komma i form snabbt påverkar oss mer än vad vi tror och återigen är det bara DU själv som kan känna efter i kroppen och jag hoppas då att du utgår från din egen form när du återigen ökar på din träning. Gör rätt från början, långsamt och kontrollerat. Din kropp kommer att tacka dig! (Och vet du inte hur du ska träna – ta kontakt med en personlig tränare som kan det här med graviditet och träning efter graviditet).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s