Vardagen – hur funkar det med allt?

Häromdagen läste jag ett ärligt inlägg av Magnus om det här om att få ihop vardagen med barn (varje eller varannan vecka) och träningen för oss vuxna. Vi pusslar för fullt inför varje vecka och även om vi just nu är priviligierade av att ha en vuxen hemma hela tiden är det fullt sjå med att få ihop vardagen och jag skulle ljuga om jag skrev något annat än att barnens aktiviteter styr det mesta andra. Galet tänker vissa, men för oss är det vardag och så vill vi fortsätta ha det – så länge barnen vill ha sina aktiviteter som de ägnar sig åt just nu.

Några smarta tips till er som kanske är i början av ”skjutsa till träningar – vänta på barnen” – livet och undrar NÄR ni kommer att få ert liv tillbaka, livet där det fanns tid till både egen träning och fikadejter. Vissa ger upp sitt liv efter barnen men jag vågar påstå att livet fortsätter precis så vanligt som du vill, med några fler stenar att bygga vardagen efter.

  1. Träna när barnen tränar. Var en förebild för dina barn och ta vara på tiden. Inte många aktiviteter kräver att du som förälder är närvarande i samma lokal, snarare tvärtom, och med mobiler går vem som helst att nå snabbt om det skulle behövas.
  2. Hellre många korta pass än inga pass alls. Igår tipsade jag om tabataintervaller (8 x 20 sek aktivitet/10 sek vila) som pass hemma och andra snabba pass är pyramider som 500 reps (5 övningar som du utför 100 repetitioner av vardera; 50-40-30-20-10) eller en AMRAP (as many rounds as possible) av förslagsvis 4 övningar med 15 repetitioner av varje under en viss tid, säg 10-15 minuter. Denna tidsåtgång brukar fungera även med yngre barn som kan vara med på golvet i en babysitter eller filt bredvid dig.
  3. Vardagsmotion. Skall ej underskattas. Jag lämnar numer bilen hemma 9 av 10 gånger jag ska iväg om det är så att jag har möjlighet att åka kollektivt dit jag ska. Att då promenera en väg och ta buss hem eller tvärtom är ett enkelt sätt att få till motion utan att slösa på den så dyrbara tiden som vardagarna ofta innebär.
  4. Aktivera barnen! Är det så att du har större barn som själv vill vara med och träna, låt dem vara det! Jag har personligen ganska dåligt med tålamod för barn som avbryter träningen men ibland så är ett pass med deltagande barn det alternativ som finns mot att det inte blir någon träning alls. Anpassa övningar som kör du ett pass hemma med kroppsvikten som tyngd kan barnen göra samma övningar som du. Samma gäller löpning utomhus – intervaller fungerar finfint med barn, korta ner sträckan bara.
  5. Hjälp varandra. Är du ensam med barn mycket, med respektive som jobbar, eller ensamstående, kanske har du en vän som du kan hjälpas åt med. En tar barnen en kortare stund (5 barn fungerar 15-20 minuter garanterat om du kör ett snabbt pass hemma) och därefter får kompisen träna. Vi har kört detta med grannen någon gång när våra män jobbat. En stunds egentid gör under för alla! Ge och ta i relationen, låt bägge föräldrarna träna det de mår bäst av, turas om och ge varandra tiden, för tiden finns. Det handlar om att prioritera.

Vilket är ditt bästa tips när det kommer till att få ihop vardagen med barn, familj och träning?

Annonser

2 svar till “Vardagen – hur funkar det med allt?”

  1. Jag slänger in emelie på barnpassning på gymmet och då åker vi direkt efter förskolan. Stora barnen, mannen och deras mamma har oxå kort så r tillfälle ges åker vi allihopa. Allt går om man vill. I värsta fall kan jag träna hemma om tiden inte räcker till att åka iväg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s