Min träningsfilosofi – cirkeln sluts

Inspirerad av Lisas inlägg om just träningsfilosofi började jag fundera lite och tänkte passa på att skriva ner mina tankar kring detta. Det har skrivits förr men tål att skrivas igen, uppdateras. Ja, en tankeställare till mig själv och förhoppningsvis inspirerar detta någon av er där ute också!

Jag har provat på det mesta i träningsväg – gruppträningspass var det första som kom när jag lagt skidåkningen på hyllan och någonstans är det just i gruppträningssalarna jag hamnar förr eller senare. Just nu som instruktör i cykelsalen eftersom mammaledigheten och en barnpassningsvägrande bebis inte just klickar så väl, dvs jag tränar mycket hemmavid när jag inte instruerar själv. Inom kort kommer jag även att tillbringa mer i den traditionella gruppträningssalen – men mer om det senare när allt är klart!

Trender, absolut! Nyfikenheten för nya träningsupplägg som Barre, Yinyoga (känns som alla yogar just nu men just yinyogan är väl fortfarande relativt ny inom gymvärlden) eller inomhusträningen för löpare som jag instruerade i för något år sedan. Dock är det få grejer som jag riktigt fastnat för även om utbudet finns i princip utanför dörren här i Stockholm.

Runners strength

Styrketräning inne på gymgolvet är inte min grej. Det funkar i sällskap med vänner men nej, jag prioriterar inte det när jag går till gymmet själv. Gäller det däremot ett utomhusgym där jag kan köra några varv i  anslutning till ett löppass, gärna! Och när vi ändå pratar utomhusträning, mina skidor har jag inte rört på 2 vintrar. Jag kom av mig helt efter många galna träningsår inför Tjejvasan, Öppet Spår och det enda med det andra. I denna period var det fokus på väldigt mycket prestationsbaserad träning, att springa snabbast möjligt på olika lopp efter att ha tränat slaviskt efter ett träningsprogram som inte sällan gav mig dåligt samvete över de där passen jag gav iväg mig på alldeles för sent på kvällen eller när tiderna inte var de som de skulle enligt programmen. Det var kul så länge det varade och jag är otroligt stolt över det jag lyckades prestera (128.e plats i motionsklassen på Tjejvasan, kunna springa 28 km relativt obehindrat på TRÄNING inför Lidingöloppet, 5 km under 25 minuter) men absolut ingen träningsfilosofi som jag strävar efter att följa.

Tjejmilen.png

Under min graviditet förra året förlitade jag mig helt och hållet på gruppträningen och polletten föll väl ner på riktigt just där och då. För mig har det egentligen aldrig handlat om att följa trender ”bara för att” utan främst på grund av nyfikenheten. Jag har försökt mig att börja tycka om tyngre styrketräning bara för att konstatera att jag inte i min aktiva vardag får till alla dessa pass i viss ordning enligt periodiseringsschemat och så vidare, utan det är gruppträningen och den valfrihet som den erbjuder mig som jag fastnar i till slut. Och det är där jag vill vara.

Jag har aldrig varit så stark som nu. Trebarnsmamma som kör styrka i gruppträningssal med en massa andra människor. Inga jättetunga vikter men tillräckligt för att jag ska känna mig stark, uthållig och oslagbar. Rörlighet i yogan, kondition i cykelsalen. Nöjd med det jag åstadkommer och framför allt, MOTIVERAD. Motiverad att träna mer, nyfiken och redo att utmana mig inom det som intresserar mig.

Träning efter graviditet

Som instruktör vill jag/kommer jag att ta mig ut från cykelsalen och stega (återigen) in i gruppträningssalen för mer utmanande styrkeklasser, i kombination med cykelklasserna – dessa kommer jag aldrig att sluta med – och förhoppningen är att få utbilda mig i ännu mer spännande grejer under året.

Nu är jag nyfiken på vad din träningsfilosofi är. Trender? Samma sak år ut och år in eller hoppar du lite mellan träningsformer? Berätta!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s