Med våren kommer löpträningen – mina 5 tips!

Många av oss, mig inräknat, tar tag i sin löpning så här på våren och håller sedan igång lagom till första snön på senhösten/tidig vinter. Många är de som aldrig sprungit och ska ta tag i sin löpning just nu också. Men hur börjar man?

Löpning

Mina 5 tips för dig som inte springer särskilt ofta eller är helt ny. Kanske har du varit gravid och vill komma igång med löpningen när kroppen återhämtat sig. DIN KROPP är grunden, och där är vi ju alla olika. Du vill ta dig från A till B utan att skada dig. Ditt A ser inte likadant ut som någon annans A, eller B för den delen heller.

  1. Vad är syftet med din träning? Vill du få in löpningen som en del av din träning eller bara jogga lite då och då bara för att. Har du ett mål i form av ett lopp en tid fram eller vill du bara njuta? Ta reda på vad DU vill med din löpning så har du en målsättning och det är utifrån denna målsättning som träningen skall läggas upp.
  2. Hur mycket och hur ofta vill/kan du träna? Denna hänger samman med punkt 1. Vill du springa marathon är det inte rimligt med 1 löppass i veckan. Var ärlig mot dig själv. Många av oss ”normala” heltidsarbetande småbarnsmammor med lite lätt sömnbrist och stressfaktor i kroppen får knappt in 4-5 löppass i veckan och här får man vara lite snäll. Har du ett specifikt mål såsom en halvmara kan det fungera att under en begränsad tidsperiod följa ett träningsprogram som är upprättat specifikt för just denna distans och är du beredd att ta dig tiden som krävs för detta är det bara att köra. För min egen del får träningen aldrig bli ett stressmoment i vardagen utan antalet pass som planeras in varje vecka skall fungera med allt runtomkring.
  3. Övrig träning. För dig som redan idag tränar styrketräning (här tänker jag mig allt från gruppträningspass med styrkefokus på gymmet till hemmapass med kroppsvikten som tyngd) är det ett stort plus att fortsätta med detta. Att bli en stark och uthållig löpare innebär inte bara ett evigt nötande i löpspåret utan även att du behöver en kropp med starka muskler som orkar nöta löpning. Inte sällan drabbas vi av löparknän, problem med höfter och ländrygg när vi börjar springa intensivt och dessa åkommor beror inte sällan på just en instabil eller svag bål som gör att kroppen belastas fel under löpningen. Varierad träning är den bästa träningen långsiktigt för en frisk kropp som orkar!
  4. Hur lägger du upp träningen? När du vet vad som är syftet med träningen och hur mycket tid du är beredd att lägga på det tillsammans med övrig träning är det dags att lägga upp passen. Har du inte kunskapen om passupplägg själv finns det en uppsjö av löpcoacher att anlita (häribland jag), pass att ladda ner från internet på olika löparsajter eller böcker. Jag har följt pass på maraton.se inför lopp och det har fungerat väl men om jag ska rekommendera något är det boken av Lovisa Sandström och Jessica Almenäs – finns säkert hos nästan alla kvinnor snart – Den stora löparboken för kvinnor. En grym och inspirerande bok för dig som springer men också för dig som aldrig sprungit tidigare. Kompletterande styrkeövningar finns som hjälper dig med punkt 3 ovan och även en del om skador.
  5. VILA. Våga vila. Var inte rädd för att vila om kroppen känns trött. Kroppen behöver återhämtning och under vilan byggs kroppen upp igen efter ansträningen som träningen medför.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s