Fotbollsmorsan tänker högt

Att vara fotbollsförälder, idrottsförälder, är intressant ur många aspekter. Förutom att jag som förälder lär mig otroligt mycket om mig och hur jag upplevde min egen barndom med idrott – och nu får jag uppleva hur våra barn upplever samma tid. Hur kan jag som förälder se till att de får njuta av denna tid så mycket som det bara går – och vilka är galningarna utanför planen?

Så var fotbollssäsongen igång igen för den här gången. I år står jag vid sidan av bägge barnens lag, jag har avsagt mig rollen som tränare i Norahs lag då jag helt enkelt inte har den kunskap som krävs för att föra tjejerna vidare till nästa nivå. Nu kan man ju tycka här att det är 8-9 åringar vi pratar om i ett breddförening och vem som helst skall kunna träna dem, men jag är av den åsikt att oavsett om du vill spela för att umgås med dina kompisar eller vill satsa på fotbollen redan nu skall du ges möjlighet att göra det och då behövs duktiga tränare. Den andra anledningen stavas 3 barn, för att med trean här hemma blir tiden lite knapp – särskilt nu när Charlie inte längre nöjer sig med att sitta i vagnen/bärselen utan skall ha en egen boll på planen att putta på. Att delta halvhjärtat är inte min grej och där är Norah och jag helt överens. Och så är det i föreningslivet generellt, ett lag som skall tas vidare och någon annan får förvalta tjejernas spel nu istället. Det är inte mitt lag utan jag har bara lånat det och nu får någon annan ta över och visa vad hen kan göra.

Igår var jag med på Felix andra utomhusturnering för våren. Killarna satsar hårt och trots att det inte tränats särskilt mycket fotboll under vintern (många av dem spelar ishockey i samma lag), och matcherna senaste månaden är fler än antalet gemensamma träningstillfällen lyckas killarna prestera riktigt bra mot det svåra motstånd de ställs mot. Laget deltar i svåra/extra svåra cuper just för motståndet men också för att det är där de befinner sig. Talangfulla killar som utvecklas för varje gång, det finns egenskaper som måste slipas på hos var och en men som mamma ser jag ju bara min stjärna.

Ett foto lyckades jag få igår på 3 matcher, det gäller att hänga med i det som sker på planen istället. Felix, här som lagkapten i helgens sjätte, och sista, match

Det jag däremot ser, och hör, som förälder är de andra föräldrarna i motståndarlaget (jag vågar påstå att alla våra lagföräldrar är väldigt homogena i sitt tänk och att vi absolut inte hetsar våra killar från sidan) och motståndarnas tränare. Det slits, bokstavligen, hår och när attityden ”knuffa och få motspelaren ur balans” blir ledorden för att man som lag ligger under och inte presterar. Hmmm. Jag försöker hålla tyst. 10-11 åringar som skriker ”sega med bollen så går tiden” på plan – vad ger det för bild? Våra killar vill spela fotboll från start till slut. Inte sega för att tiden ska gå. Det är FEGT. Är det sådant man som tränare vill förmedla sina spelare? Fulspel, feghet? Det är precis det här vi ser på tv i våra representationslag och självklart kommer mycket därifrån, men någonstans är fotbollen i den här åldern fortfarande utbildning för killarna. Utbildning i FOTBOLL. Det man bör lägga i den utbildningen när det kommer till beteende på plan är snarare fair play, schysst spel, kamratskap, empati och samhörighet.
Precis som tidigare är min uppgift som förälder (utöver att se till att skorna och all annan utrustning passar, köra till träningar – bussträning på g så att jr kan ta sig själv en väg – och se till att han kommer till matcherna i tid) att finnas där som ett stöd när det tar emot, men också när det går bra. Lite av varje fick vi erfara i helgen. Besvikenhet över att inte riktigt prestera som han hade velat i matcher medan det i andra gick bättre än han någonsin ens kunnat föreställa sig. Då är det skönt att ha mamma där som inte dömer utan lyssnar, kommer med frågor och tankar som väcker tankar, och helt plötsligt känns det ganska ok ändå.

Hur som haver, vi har en spännande fotbollsvår framför oss med bägge kidsen både i form av seriespel men också cuper – en weekensresa lyckas Felix lag få med oss på i maj då det bär av till Falkenberg på cup- sådant gillas extra mycket!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s