Tjejer & killar på lika villkor

Omtvistat är det kring det här med att tjejer och killar behandlas olika inom idrottsvärlden. Oavsett om vi pratar regler eller rent ekonomiskt så är klyftorna stora. Som tränare och mamma till både en tjej och en kille inom mansdominerade idrotter som hockey och fotboll ser och hör jag ännu mer av detta och därför blev jag så otroligt glad över det som Norah var med om igår.

Norah har under våren och kommande höst valt att köra en extra fotbollsträning/vecka i något som Hammarby IF kallar för Plantskolan. Plantskolan är en extra träningsmöjlighet utöver lagträningarna där barn som brinner lite extra för fotbollen får träna med likasinnade i mindre grupper och med dedikerade ledare. Då vi är nya i föreningen gjorde jag lite research innan vi betalade in avgiften (slår man ut det över alla gånger blir det ca 100 kr/träningstillfälle) och fick då fram att enligt tidigare års föräldraenkäter har det varit övervägande positiva ordalag om träningarna och då valde vi att erbjuda det alternativet för Norah, något hon nappade på direkt.

Vad har det här med tjejer och killar att göra undrar ni? Jo, för dessa träningsgrupper som spelarna i Norahs årskull nu blivit indelade i och tränar i sedan igår är nämligen blandade med killar och tjejer. Majoriteten killar, ganska självklart när det finns ETT tjejlag och ungefär 15 killag till i samma ålder, men att man då istället från föreningens sida väljer att blanda de 10-tal tjejer från Norahs lag med killar är alldeles underbart!

Vem är vem, knappt vi ser skillnad på våra stora på plan, varför ska de då delas upp?

Jag har många gånger ifrågasatt detta, redan när både Felix & Norah började på Landslagets fotbollsskola i sin gamla förening, och fick då till svars att om uppdelning sker redan från start kommer tjejerna att ta för sig mig på planen! Ehhh, ursäkta?! Det jag har läst på både Svenska Fotbollsförbundets OCH Stockholms Fotbollsförbunds hemsida, där framgår det inte någonstans om att uppdelning skall göras. Det här är något som föreningarna skapat själva. Helt galet om du frågar mig.

Att flickorna inte skulle vara lika tuffa på plan som killarna, eller snarare tvärtom för många gånger i den här åldern är flickorna både större rent fysiskt och kan ta för sig jämfört med killarna, vem är det som bestämmer och bedömer det?


För att ta ett annat exempel; Felix deltog på en 4-dagars fotbollscamp förra sommaren som arrangerades i samarbete med f.d. Barcelona-spelare och inte ens där gjorde man uppdelning på barnen utifrån kön. Nej, där var det ålder och nivå som avgjorde och även här fungerade det ju alldeles ypperligt.

M hängde med på Norahs träning igår och det jag fick rapporterat till mig var att Norah och hennes lagkompisar körde precis lika hårt som killarna och det var precis det jag hade förväntat mig.

Det finns en förklaring till varför Hammarby har ett duktigt damlag och en otroligt välfungerande barn- och ungdomsverksamhet och jag tror  att mycket av det jag skriver ovan är en bidragande orsak till det. Ingen utesluts. Alla spelar på samma villkor och nivåanpassning sker så att alla skall kunna spela på den nivå man vill, från fotboll för att det är kul till satsande akademilag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s