Skippa skorna – träna barfota

Ni minns kanske den smått hysteriska inställningen till dessa s k barfotaskor som befann sig i träningsvärlden för något år sedan. Kanske håller det i sig fortfarande, jag kör med mina minimalistiska Merrell på både löpband och i gymmet i övrigt, men varför skor när man kan köra barfota helt och hållet.

Jag kör ju som ni kanske vet vid det här laget mestadels cykel, shape och yoga utöver ABSolution som jag själv instruerar och där är det egentligen bara cykelklasserna där skor är ett måste. Av ren vana åker inomhusskorna på inför varje klass men det var först när Elin på sin lunch shape på fredagar vid SATS Stureplan påtalade att passet med fördel kunde köras barfota som jag riktigt förstod hur bra det ju faktiskt var. Hur jag upptäckte det? Träningsvärken i fötterna dagen efter såklart!

Att träningsvärken infann sig var inte särskilt konstigt med tanke på att vi i våra fötter har inte mindre än 66 leder, 214 ligament, 38 muskler och senor och 26 ben! Hur ofta tränar du dina fötter?

Dagens pass blev en med skor på, inomhuslöpning på löpband. Dryga 7 kilometer skrapade jag ihop. 

Vi pratar mycket om stabilitet kring höfter och knän, vi pronerar och supinerar och köper skor anpassade för det, medan det i grund och botten handlar om att hitta en rörelsebana för vår kropp som än anpassad för hur just din kropp är uppbyggd. Att hjälpa till på traven med skor och annat är bra för att undvika skador tänker jag, men att hela tiden smita undan den verkliga orsaken är inte heller bra. I vår träning bör vi utgå från hur kroppen är naturligt, och därifrån kan vi börja arbetet med att jobba oss starka. Även i fötterna.

Två övningar som är väldigt lätta att utföra både med skor och utan skor om vi nu fokuserar på just fötterna är benböj och tåhävningar. I benböjen strävar vi efter att ha tyngden bak på hälen och i tåhävningarna är känslan som att vi rullar på foten och hela vägen upp på tå. Har du testat att känna på skillnanden på dessa övningar med och utan skor?

Är du rörlig i både höfter och fötter brukar det märkas i ovanstående position. Är det däremot stelt tenderar hälarna att åka upp från golvet. Testa!

Hur mycket barfotasko du än har på foten är skon styvare än foten och rörelsen förändras. En sula agerar stötdämpande och du får inte samma kontakt med underlaget som när du är utan skor. Med en sko får inte hela fotsulan kontakt med underlaget och rörelsen blir därefter. I vår allt mer stillasittande vardag behöver även leder och skelettet belastas och utmanas och att göra det i den mest naturliga formen är självklart det bästa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s